Robur Valloittaja - Jules Verne2

Kirja-arvio :: Robur Valloittaja

Kirjoittanut Matti Karjalainen

Jules Vernen "Robur Valloittaja" on niitä kirjailijan tieteis- ja seikkailuromaaneja, joita en tullut lapsuudessani lukeneeksi. Muistelisin aloittaneeni kirjan, mutta keskenhän se jäi. Hyvä pieni minä! Vuonna 1886 ensimmäisen kerran julkaistu romaani on nimittäin harvinaisen puiseva tapaus, jonka lukeminen näin aikuisenakin oli teettää tenän. Olisin kovasti halunnut pitää kirjasta, lennetäänhän siinä sentään aikaansa edellä olevalla ja mielikuvitusta hivelevällä ilmalaivalla pitkin maailman mantereita aina etelänapaa myöten, mutta kun ei niin ei. Seikkailun tuntua ei pääse syntymään, vaan kirjailija käyttää ruutia enemmänkin Roburin komentaman ilma-alus Albatrossin alapuolella näyttäytyvien maisemien kuvailuun. Muutamat toiminnallisemmat kohtaukset ovat melko hengettömiä nekin. Nimihenkilö jää etäiseksi, hieman kapteeni Nemoa muistuttavaksi hahmoksi, josta ei saada tietää juuri mitään. Myös kirjan kaksi amerikkalaista päähenkilöä jäävät melko ohuiksi ja heidän mustaihoinen palvelijansa on puolestaan eräänlainen rasististen stereotypioiden koostuma, mistä Verneä on kuitenkin oman aikakautensa lapsena paha käydä moittimaan. Jos tämä olisi ensikosketukseni Verneen, niin viimeiseksi se saattaisi myös jäädä. Onneksi niin ei kuitenkaan ole.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Robur Valloittaja

Alkuteos ilmestynyt 1886.

1. laitos: Ilmojen valloittaja. Karisto, 1922. Suomentanut Werner Anttila. Jules Vernen romaanit 3. Kariston nuorisonkirjoja 32.
2. laitos: Robur Valloittaja. WSOY, 1975. Suomentanut Pentti Kähkönen. Kuvittanut L. Benett. Sci-fi -sarja. Sidottu.

Tieteisromaanin suuria nimiä on Jules Verne. Hänen huikea matkaseikkailunsa vuodelta 1886 ottaa kantaa ajan ilmailuongelmaan: kuuluuko tulevaisuus ilmaa kevyemmille vai raskaammille lentolaitteille. Jännittävän tapahtumaketjun lomassa tarina välittää aivan ainutlaatuista tietoa ilmailun varhaishistoriasta. Insinööri Robur on rakentanut ”lentolaivan”. Keksintöön ei uskota, ja tästä kimpaantuneena Robur sieppaa mukaansa kaksi ilmapallopurjehtijaa ja lennättää heitä puolitoista kertaa maapallon ympäri.