Univieraiden kivi - Victoria Hanley2

Kirja-arvio :: Univieraiden kivi

Kirjoittanut Dyn

"Univieraiden kivi" on tyttöfantsun ystävien kirja, jossa suurimmaksi ongelmaksi muodostuu se, että lukijaa pidetään jokseenkin tyhmänä. Kaikki, viimeistäkin yksityiskohtaa myöten, tuodaan esiin syvällisten pohdiskelujen ja lukuisten näkökulmahenkilön vaihdosten kautta. Kirjan lopputulos ei ole muuta kuin ennalta-arvattava. Tietyllä tavalla maailmassa on jotain omaakin, mikä ei tee teoksesta aivan ö-tason kirjaa. Kuitenkaan tuskin muille kuin alakouluikäiselle, juuri fantasiaan hurahtaneille tytöille kirja ei tarjoa ihmeempiä elämyksiä. Ja heitäkin kohtaan teos saattaa osoittaa jonkinlaista halveksuntaa helppoudellaan. Seikkailuhenkisyydestä kohtuullista plussaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Univieraiden kivi

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Lauri Vennonen. Kannen kuva: Emma Chichester Clark. Sidottu.

Colorado Blue Spruce -ehdokas 2003, New York Public Library Book for the Teen Age 2003, Colorado Book Award -ehdokas 2002, Calderdale Children's Book of the Year 2003 -ehdokas, Red House Book Award List 2003, International Reading Association Young Adults' Choices selection 2004.

Sliviian maassa, lordi Indolin kylpylässä, työskentelee hierojana orjatyttö Maeve, joka pystyy kosketuksensa avulla lukemaan asiakkaidensa suurimmatkin salaisuudet. Eräänä päivänä kylpylään saapuu vieraaksi pelätty lordi Morlen, joka huomaa Maeven epätavalliset kyvyt ja ostaa Maeven itselleen.

Maeven äiti kertoo tyttärelleen, että tämä on isänsä puolelta sukua Univieraille, jotka pystyvät parantamaan sairaita vierailemalla heidän unissaan. Maeven on löydettävä Univieraiden kivi, muinainen perhekalleus, ja matkattava sen kanssa meren taakse etsimään isäänsä, joka pakeni lordi Morlenia ennen Maeven syntymää.

Meren takana Bellandrassa kuningatar Torina vie tyttärensä Saraveldan Parantajien linnaan, jossa Sarasta on tarkoitus kouluttaa parantaja ikiaikaisten oppien mukaan. Linnassa Sara tutustuu Dorjaniin, jota piinaavat oudot unet kultatukkaisesta tytöstä, jolla on hohtava kivi kaulansa ympärillä. Parantajien linnassa on myös sulavakäytöksinen Bern, joka vie Saran katsomaan linnan viimeistä helmijoutsenta, tarunhohteista lintua, jonka läsnäolosta parantajat ovat vuosisatojen ajan saaneet voimansa.

Mutta varjokuningas kasvattaa valtaansa koko ajan ja etsii uusia sieluja palvelijoikseen. Löytävätkö Sara ja Dorjan ajoissa Dorjanin unien tytön ja Univieraiden kiven?