Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää - Walter Moers9

Kirja-arvio :: Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

Kirjoittanut Matti Karjalainen

Saksalaisen Walter Moersin "Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää" (Otava, 2001) on huikean mielikuvituksellinen matka aalloilla syntyvän Sinikarhun kolmestatoista ja puolesta elämästä. Ja millaisia elämiä ne ovatkaan! Sinikarhu oppii puhumaan Pulina-aaltojen avustuksella, työskentelee hengenvaaraan joutuneita varjelevan lentoliskon apurina, saavuttaa mainetta Atlantiksessa valehtelijagladiaattorina, joutuu inhan kuilutrollin höynäyttämäksi ja vanhenee lähes sata vuotta jouduttuaan tornadon keskellä sijaitsevaan aikatyhjiöön. Apunaan hänellä on aivoihin telepaattisesti ladattu professori Yöpöllön tietosanakirja, joka tosin tuntuu antavan ohjeita vähän turhan myöhään. Eikä siinä vielä todellakaan kaikki, kuten mainoksessakin sanotaan... Paikoitellen LSD-trippiä muistuttava "Sinikarhu" on täynnä toinen toistaan huimempia juonenkäänteitä ja outoudessaan vertaansa vailla olevia henkilöhahmoja, mutta jotenkin kummasti kaikki palaset osuvat paikalleen ja muodostavat nautittavan kokonaisuuden. Suuri osa kirjan viehätyksestä lankeaa nerokkaalle kuvitukselle, unohtamatta vinhaa fonttikoolla ja -tyypillä leikittelyä. BRUM! En osaa toisen lukukerrankaan jälkeen sanoa, kenelle kirja on ensisijaisesti suunnattu, mutta uskoisin sen löytävän ystäviä kaikenikäisistä lukijoista, jotka uskaltavat heittäytyä täysin rinnoin fantastisen kahjoon ja omalaatuisella huumorilla höystettyyn seikkailuun. Puolikas tähti lähtee siitä, että kirjaa olisi loppupuolella voinut aavistuksen verran tiivistää.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Marja Kyrö. Kuvat: Walter Moers. Kannen suunnittelu: Päivi Puustinen.

1. painos: Otava, 2001. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Otava, 2003 (3. painos 2006). Seven. Nidottu.

Ilmassa on kaukaisten nuotiotulten tuoksu, johon on sekoittunut häivähdys kanelia. Siinä tuoksuu seikkailu!

Uskomattoman hullu, sinisenhauska kertomus Kapteeni Sinikarhun kolmentoista ja puolen elämän ihmeellisistä vaiheista Zamonian mielikuvitusmaailmassa, jossa kaikki on mahdollista – paitsi pitkästyminen.

”Sinikarhulla on kaksikymmentäseitsemän elämää. Paljastan teille, hyvät lukijat, niistä kolmetoista ja puoli, loput pidän omana tietonani.”

Zamonian mantereella elävät kaikki omituiset oliot, jotka on karkotettu ihmisten normaalista arkipäiväisestä maailmasta. Siellä asuu myös Kapteeni Sinikarhu. 13 1/2 ensimmäisessä elämässään Sinikarhu joutuu toinen toistaan karmaisevampiin seikkailuihin ja välttää kuoleman usein vain hiuksenhienosti. Nokkela seikkailueepos yhdistää fantasian, sadun ja kauhutarinan; se ilahduttaa niin mielikuvitusta kuin sydäntä.