Tarzan ja kultaleijona (Tarzan #9) - Edgar Rice Burroughs5

Kirja-arvio :: Tarzan ja kultaleijona

Kirjoittanut Matti Karjalainen

Tarzan-maratonini on edennyt yhdeksänteen osaansa. "Tarzan ja kultaleijona" (Karisto, 1950) koostuu oikeastaan kahdesta juonisykeröstä, jotka sitten lopussa yhtyvät toisiinsa. Ensimmäisessä seurataan Greystoken perheen entisen sisäkön johtamaa koostuvaa roistomaista retkikuntaa, joka pyrkii ryöstämään Oparin kaupungin aarteet. Toinen puolestaan kertoo Tarzanin seikkailuista rauniokaupungissa, jota hallitsevat mustia orjuuttavat gorillamiehet. "Tarzanin ja kultaleijona" on perusvarma romaani, joka ei kuitenkaan pääse yllättämään missään vaiheessa. Kaikki juonenkäänteet ovat oikeastaan tuttuja jo sarjan aikaisemmista osista. Nykylukijan silmin rasismikerroin on tällä kertaa epätavallisen korkealla: mustien lisäksi tyypittelyn kohteeksi pääsevät myös arabit ja juutalaiset. No, jos kirjailijalla on omat sokeat pisteensä, niin ei päähenkilökään täysin virheetön ole, monista yli-ihmismäisistä piirteistään huolimatta. Nimittäin "jos apinain Tarzanilla oli jokunenkin heikkous, oli se kupponen kahvia myöhään illalla" (s. 54)!

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Black Friday: Adlibris tarjoaa 10% alennuksen kirjoista koodilla BLACK21 (voimassa 28.11.2021 saakka)

Tarzan ja kultaleijona

Alkuteos ilmestynyt jatkosarjana lehdessä 1922–23, kirjana 1923.

1. laitos: Karisto Oy, 1925. Tarzan ja kultaleijona: Seikkailuomaani Afrikan aarniometsistä. Suomentanut Valfrid Hedman. Kariston nuorisonkirjoja 69. 3. painos 1943.
2. laitos: Taikajousi, 1970. Suomentanut Seppo Ilmari. (Kuva ohessa.)
3. laitos: Kauppakirjapaino, 1971.
4. laitos: WSOY, 1975. Siniset-sarja 135. Nidottu.
5. laitos: Kirjayhtymä, 1991. Sidottu.

Kotimatkallaan Pal-u-donista Tarzan löytää orvoksi jääneen leijonanpennun, josta hän kasvattaa itselleen uskollisen ystävän. Lähtiessään jälleen kerran Oparin aarrekammioihin Tarzan kuitenkin jättää täysikasvuisen Jad-bal-jan kotiin. Mutta kultaleijona pääsee karkaamaan mustalta hoitajalta ja lähtee etsimään isäntäänsä, joka on joutunut ahneiden kullanryöstäjien uhrina ylipapitar Lata vastaan vehkeilevien oparilaisten käsiin. La pelastaa hänet viime hetkessä ja auttaa pakenemaan Timanttipalatsin laaksoon, jossa merkilliset gorillamiehet pitävät mustia alkuasukkaita orjinaan. Täällä seikkaillessaan viidakon valtias saa odottamatonta apua kultaleijonalta.