Tohtori Uni (Hohto #2) - Stephen King7

Kirja-arvio :: Tohtori Uni

Kirjoittanut Khosmar

Joskus sitä voisi kuvitella, että vanhaan klassikkoon ei kannattaisi sorkkia ollenkaan jatkokertomuksen muodossa, oli sitten kirjailija sama tai ei. Ja kun puhutaan Hohdosta, tuosta yhdestä arvostetuimmista ja ylistetyimmistä kauhuklassikoista Stephen Kingin kirjallisella uralla monen muun mestariteoksen ohella, niin voin hyvin kuvitella monen ihmisen – minä mukaanlukien – nousseen varpailla, kun Tohtori Uni -niminen jatko-osa uutisoitiin. Mutta vaikka pahinta pelkäsin, oli myös odotukset kohtalaisen suuret ja pakkohan se oli päästä näkemään, miten King jatkaisi Danny Torrancen tarinaa. Kirjan alku oli hieman hidas ja se vaati hieman kärsivällisyyttä päästä tarinan keskivaiheeseen, jolloin Danny ja toinen "hohtava" henkilö Abra kohtaavat, minkä jälkeen mielenkiinto nousi monta astetta ylös. Älkää ymmärtäkö väärin, myös alkuun mahtui kiintoisia hetkiä, mutta romaanin alkupuolisko perehtyi ehkä liiaksi rakentamaan aasinsiltaa Hohdon tapahtumista tämän Tohtori Unen nykyhetkeen. Se kutakuinkin onnistui, mutta vasta puolivälissä mielenkiinto kasvoi niin että jaksoi lukea monta sataa sivullista yhteen putkeen, kun taas alkupuoliskossa välillä väsyi muutaman kymmenen sivun jälkeen. Mutta alku ja keskikohta ovat kumminkin ne kirjan hienoimmat hetket siinä missä loppu tuttuun tyyliin jää jälleen latteaksi. Nyt ei tullut täysin semmoista loppukoitoksen fiilistä ja hieman enemmän olisi toivonut lopulta. Tavallaan osasin odottaakin tätä, sillä yleensä Kingin kirjat lopsahtavat usein loppupuoliskoilla joko yrittämällä liikaa tai liian vähän. Daniel "Dan" Torrance ja Abra Stone ovat koko kirjan tärkeimmät valttikortit. Dannyn kasvua nuoresta täysikäiseen on kiehtovaa seurata ja Abran voimakkaammat kyvyt jaksoivat hämmästyttää. Myös muitakin mielenkiintoisia hahmoja mahtui mukaan, mutta jostain syystä pahikset (huomaa monikko) jäivät hyvistä rakenteista ja yrityksistä huolimatta vähän valjuiksi. Tuli vähän tunne kun tällaisia olisi jo aiemmin nähnytkin. Vaikka kirjasta jäi paikoin hyviä fiilinkejä, ei King minusta suoriutunut tämän jatkokertomuksen kohdalla niin hyvin kuin olisi odottanut. Vaikka antamani pistemäärä ei näytä niin huolestuttavan heikolta, niin onhan siitäkin kenen tahansa helppo tajuta, että jatkon tekeminen täydellisyyttä hipovalle Hohdolle oli ehkä turhankin iso riski.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Tohtori Uni

Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Kansi: Juri Patrikainen. Sidottu, kansipaperi.

Bram Stoker -palkinto 2013. Locus-palkintoehdokas 2014.

Stephen King palaa kauhuklassikko Hohdon maisemiin. Aikuiseksi kasvanut Dan Torrance joutuu kohtaamaan kammottavan menneisyytensä, kun taistelu hyvän ja pahan välillä alkaa.

Pikku-Danny on kasvanut aikuiseksi, mutta lapsuuden kamalat kokemukset eivät ole jättäneet häntä rauhaan. Danilla on edelleen hohtamisen kyky, mutta siitä on tullut hänelle piina: Overlook-hotellin hahmot ilmestyvät hänelle elävääkin elävämpinä kuolleina. Laitapolulle ajautunut Dan yrittää sammuttaa hohtamistaan juomalla. Mutta sitten hän löytää suunnan – hänestä tulee tohtori Uni, joka auttaa kuolevia pääsemään rajan yli ilman tuskaa. Ja hohtamisesta tulee Danin lahja.

Abra Stone on 12-vuotias tyttö, jolla on sama hohtamisen kyky kuin Danilla – vain paljon vahvempana. Abran perässä on Tosi solmu, tavallisilta asuntoautoilijoilta vaikuttava joukko verenhimoisia, ikiajat eläneitä hirviöitä. He tarvitsevat ravinnokseen höyryä, hohtamiskykyisten ihmisten ydintä. Nyt Danin edessä on mahdottomalta tuntuva tehtävä: pystyykö hän pelastamaan Abran?

"King on ammattilainen: luettuasi tämän kirjan olet purrut sormesi tyngiksi ja vilkuilet ihmisiä epäluuloisesti kassajonossa." – Margaret Atwood, New York Times

"Se ei ole yhtä hyvä kuin Hohto; se on paljon parempi." – Dallas News

"Romaani on mitä mainiointa kauhuviihdettä." – Tommi Aitio, Kauppalehti 11.2.2014