Sumumetsän kasvatit - Marja Luukkonen8

Kirja-arvio :: Sumumetsän kasvatit

Kirjoittanut Jackalbury

'Sumumetsän kasvatit' vaikuttaa eräänlaiselta välityöltä Luukkosen tuotannossa. Kirja on kyllä taattua Luukkosen tyyliä, maagista realismia maailmassa joka on ja ei ole omamme. Aivan aiempien kirjojen tasolle 'Sumumetsän kasvatit' ei yllä. Kirja oli jotenkin hiukan pikakelauksen oloinen ja tuntui aika lyhyeltä, minusta siinä olisi ollut aineksia enempääkin. Mutta kaikesta siitä huolimatta, Luukkonen osaa tuttuun tapaansa tempaista lukijansa heti mukaan tarinaan ja saa hienolla kuvailullaan ja kiinnostuksen ylläpitävällä tarinankerronnallaan lukijan koukkuun. Suosittelen kirjaa kotimaista fantasiaa etsiville, vaikkei 'Sumumetsän kasvatit' olekaan hänen parhaimpia tuotoksiaan. Arvosana: 7+.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Sumumetsän kasvatit

Kansi: Mika Launis. Sidottu.

Lasten Luku-Varkaus -palkintoehdokas 2006.

On jäätävän kylmä talvi, ja kaupunkiin on määrätty ankara sähkönsäännöstely. Viivin isä, kasvitieteellisen puutarhan johtaja, ja Viivi yrittävät pitää kasvihuoneen kasveja hengissä, mutta sähkölaitoksen tarkastaja uhkaa sulkea sähkön kokonaan. Koulun joulukuvaelman harjoituksetkin järjestetään kylmässä auditoriossa. Musiikinopettaja Hamunen eli Hameli on säveltänyt esitykseen musiikin ja eräs hänen huilusoolonsa osoittautuu käsittämättömän vaikuttavaksi.

Sitten löytyy sähkökatkojen syy: johtoihin on päässyt trooppisia itiöitä, joitten luullaan olevan peräisin kasvihuoneelta. Mutta pian saadaan selville, että itiöitä sikiääkin sähkölaitoksen omissa tiloissa. Niitä on vaikea karkottaa. Kun kaupunginjohtaja kuulee Hamelin huilukappaleen hän tajuaa, että sitä tottelee kaikki elollinen – mikseivät siis myös itiöt.

Musiikinopettaja palkataan suureen operaatioon. Kaupunkiin julistetaan ulkonaliikkumiskielto ja Hameli houkuttelee huilullaan itiöt tyhjään junaan, joka lähtee kohti kaukaista lopetettua seisaketta. Hamelia ei kuitenkaan kuulu takaisin – eikä kaikki muutenkaan suju aivan suunnitelmien mukaisesti. Marja Luukkosen yllätyksellistä fantasiaa lukevat monenikäiset lapset ja nuoret.