Viemärin valtias - Terry Pratchett8

Kirja-arvio :: Viemärin valtias

Kirjoittanut Jussi

Viemärin valtias sijoittuu viktoriaaniseen Lontooseen, ja sen orpo päähenkilö saa elantonsa etsimällä kolikoita ja arvoesineitä viemäreistä. Tarinassa nähdään todellisia hahmoja (kuten Charles Dickens) sekä kuvitteellisia (esim. Sweeney Todd). Kirjailija on verrrannut teosta George MacDonald Fraserin Flashman-sarjaan. Loppusanoissa Pratchett painottaa, että Viemärin valtias on historiallista fantasiaa, ei historiallinen romaani. Tarinasta ei kyllä pahemmin fantasiaelementtejä löydy. Viemärin valtiaasta voi sanoa saman kuin Pitkästä maasta: hyvä kirja muttei yksi Pratchettin parhaista. Tykkäsin paljon päähenkilöstä sekä tapahtumapaikasta, ja juonikin kulki mukavasti. Viemärin valtias on virallisesti nuortenkirja, mutta se ei tuntunut erityisen nuorille suunnatuilta. Teemat ovat vakavia Pratchettin kuvaillessa Lontoon köyhien elämää, ja sankarikin on jo 17-vuotias. Minusta Viemärin valtias oli parempi kuin edellinen Kiekkomaailman ulkopuolinen nuortenromaani Valtio, ja lukisin mielellään kirjailijan suunnitteleman jatko-osan.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Viemärin valtias

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Paul Kidby. Sidottu.

Locus-palkintoehdokas 2013.

Lyömätöntä tarinointia aitoon Pratchettin tyyliin

Viemäreistä arvoesineitä tonkiva nuorimies, Repolainen, osuu eräänä myrskyisenä yönä todistamaan kaapatun nuoren tytön pahoinpitelyä. Pelastettuaan neidon hän luovuttaa tämän sattumalta paikalle osuneiden Charles Dickensin ja Henry Mathew’n huostaan. Käy ilmi, että neitokainen on erään saksalaisen ruhtinaskunnan prinssin karannut vaimo, jota lepsu aviomies ja häijy appiukko jäljittävät keinolla millä hyvänsä. Viekas Repolainen osaa kuitenkin kääntää tilanteen edukseen ja ottaa hyödyn itselleen – ja saa kaiken hyvän päälle vielä ansioistaan ritarin arvon nuorelta kuningatar Victorialta!

Ainutlaatuista ja taattua Pratchett-huumoria ja tarinaniskentää, joka käyttää hyväkseen todellisuuden ja klassikkokirjallisuuden hahmoja ja jonka maalaileva miljöökuvaus vetoaa kaikkiin aisteihin, etenkin hajuaistiin…