1Q84: Osat 1 & 2 - Haruki Murakami8

Kirja-arvio :: 1Q84: Osat 1 & 2

Kirjoittanut Puolikuu

1Q84 on kiinnostava teos, jonka juonenkäänteitä on mahdoton arvata ennalta. Siinä 1Q84 muistuttaa paljon Murakamin aiempaa teosta Kafka rannalla. Silti, vaikka Kafka rannalla on yksistään niin pitkä kuin 1Q84:n ensimmäiset kaksi osaa, ahmin edellisen muutamassa päivässä ja jälkimmäistä luin monta viikkoa. 1Q84:n päähenkilöt, Aomame ja Tengo eivät kumpikaan ole erityisen kiinnostavia, lähinnä he ovat hieman omituisia. Ehkäpä juuri siksi heidän ajatuksistaan ja tekemisistään on välillä puuduttavaa lukea. Kiinnostavin anti kirjassa on mielestäni Fuka-Eri ja salaperäinen kulttiyhteisö, josta hän on paennut. Epäuskottavaa rakkaustarinat sen sijaan eivät koskaan ole oikein olleet mieleeni.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


1Q84: Osat 1 & 2

Alkuteokset ilmestyneet 2009. Suomentanut Aleksi Milonoff. Sidottu, kansipaperi.

Haruki Murakamin pääteos 1Q84 on samaan aikaan rinnakkaisissa todellisuuksissa liikkuva fantasia, rakkaustarina ja huikea seikkailukertomus. 1Q84 koostuu kolmesta osasta, joista kaksi ensimmäistä julkaistaan nyt yksissä kansissa.

On vuosi 1984. Aomame on liikunnanohjaaja, joka sivutyönään murhaa väkivaltaisia miehiä. Työkeikalla Aomamen taksi juuttuu liikenneruuhkaan, ja kuski neuvoo hänelle oikotien hätäpoistumistikkaita pitkin. Tikkaat kiivettyään Aomame huomaa siirtyneensä rinnakkaistodellisuuteen, jonka taivaalla on kaksi kuuta. On vuosi 1Q84.

Vuonna 1984 matematiikanopettaja Tengo muokkaa oudosta käsikirjoituksesta menestysromaanin. Kirjailijaksi väitetystä teinitytöstä Fuka-Eristä tulee tähti, mutta mystisestä lahkosta paennutta tyttöä ei maine kiinnosta. Kun Fuka-Eri katoaa ja Tengo huomaa kirjoittavansa tarinaa maailmasta, jossa on kaksi kuuta, nyrjähtää todellisuus raiteiltaan.

1Q84 on valtaisaan kansainväliseen suosioon nousseen Haruki Murakamin kunnianhimoisin – ja odotetuin – romaani. George Orwellin Vuonna 1984:stä inspiraationsa ammentaneen Murakamin maailma on tumma ja vaarallinen, mutta ei koskaan valoton. Paistaahan taivaalla kaksi kuuta.

”Joka kerta kun avaat 1Q84:n, putoat kaninkoloon ja sitä kautta ainutlaatuiseen, addiktoivaan maailmaan. – Sunday Express