Kirja-arvio: Sokeanäkö

Kirjoittanut Vumpalouska - 5.0

Sokeanäkö on yksi nautinnollisimmista lukukokemuksistani pitkään aikaan. 2000-luvun loppuvuosille sijoittuva kirja edustaa kivenkovaa scifia ja esittelee useita teknologisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, joiden voi hyvinkin kuvitella olevan mahdollisia ennen kuluvan vuosisadan loppua: Tekoälyt ja kyborgit ovat syrjäyttämässä muokkaamattomat ihmiset, joista yhä suurempi osa siirtyy vapaaehtoisesti "Taivaaseen", Matrixin kaltaiseen virtuaalitodellisuuteen, jossa he voivat rakentaa unelmiensa maailmoja kuormittamatta liikaa yhteiskuntaa, jolla ei ole heille enää mitään käyttöä. Kaiken kukkuraksi geeniteknologia on herättänyt henkiin ihmiskunnasta pleistoseenikaudella eronneen ja sittemmin sukupuuttoon kuolleen alalajin, "vampyyrit", jotka kehittyivät saalistamaan ihmisiä - ja ovat saalistaan monin verroin älykkäämpiä sosiopaatteja. Villien tulevaisuudenvisioidensa lisäksi Sokeanäkö käsittelee ennen kaikkea tietoisuuden ja älykkyyden välistä suhdetta: voiko olla toista ilman toista? Kun tuhannet muukalaissatelliitit palavat yllättäen Maan ilmakehässä ja huippuunsa paranneltujen spesialistien miehittämä alus (Jukka Sarasti -nimisen vampyyrin komennossa) lähetetään tutkimaan niiden alkulähdettä, Watts nostaa esiin useita kiehtovia ja häiritseviäkin implikaatioita tietoisuuden luonteesta. Kirjasta mainittakoon vielä sen hyvin mieleenpainuvat muukalaiset - en muista usein törmänneeni niin täydellisen ja karmivan VIERAISIIN olentoihin kuin Wattsin häilyt...
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Sokeanäkö

Peter Watts Julkaistu: kesäkuu 7, 2013
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifikova scifi
Avainsanat: avaruusmatkat, tähtivaeltaja-palkinto, vampyyrit

Alkuteos ilmestynyt 2006. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Kannen suunnittelu: Jussi Kaakinen. Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkinto 2014. Hugo-palkintoehdokas 2007, Campbell-palkintoehdokas 2007, kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (sf-kirjat) 2007.

65 000 vierasta taivaankappaletta iskeytyy maan ilmakehään ja palaa tuhkaksi. Seuraa hiljaisuus ja maailma pidättelee henkeään, kunnes aurinkokunnan ulkoreunaa kiertävä luotain havaitsee heikon signaalin. Joku ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kuoleman enkeli (Eve Dallas, #6)Eräs maailmankaikkeuksien ylipresidentti Richard 3. William ja hänen yrityksensä löytää elämäntarkoitus alati kasvavassa joukossa universumejaAutarkin linnoitus (Uuden auringon kirja, #4)Näkymätön ihminen (Kyläkirjaston kuvalehti B-sarjan kirjoina, #5)Kapteeni Shiva: Osa 1: XIYI (Kapteeni Shiva, #1)
Paikalla 1 jäsen ja 56 vierailijaa
HourglassEyes
Uusin jäsen: netta frilander
Jäseniä yhteensä: 8864