Kirja-arvio: Manaaja

Kirjoittanut Khosmar - 4.5

Kun nimen Manaaja mainitsee, tuskin kenellekkään tulee välttämättä ensimmäisenä mieleen William Peter Blattyn tunnetuin romaani vaan se kuuluisa kauhuelokuvaklassikko, joka tähän teokseen perustuu. Minun on pakko lukeutua myös tähän ryhmään nähtyäni tietenkin leffasovituksen ennen kirjan lukemista, joten vaikka kuinka yritin lukea tarinan vertailematta niitä hirveästi elokuvaan, niin epäonnistuin siinä totaalisesti. Kuten Robert Blochin kirjoittamassa Psykossa (arvaatte varmaan, mikä leffa siitä tehtiin) niin Manaajaakin lukiessa huomasi vaistomatta, kuinka uskomattoman paljon itse elokuvaan oli kirjan matskua tungettu. Joten nyt jäi lähinnä tunne, että leffankin olisi yhtä hyvin voinut katsoa samankaltaisuuksien vuoksi. Tai jos tarkennetaan vähän: itseasiassa kirjan lukeminen kannatti aika paljonkin. Juonen punainen lanka saatika juonikuviot ovat kyllä tutut, mutta elokuvaan nähden tämä kirja tarjoaa kunnon syväanalyyseja selittäessä mahdollisimman tarkkaan mutta uskottavasti syitä riivauksen kaltaiselle tilalle niin lääketieteellisesti kuin myös psykologisesti – termejä pois lukematta. Mutta koska kirja on totta kai yliluonnollinen kauhuteos, niin kyllähän me tiedämme asian todellisen laidan, mutta oli se silti kiinnostavaa lukea mahdollisia teorioita asioista, joita ei edes satoja vuosia takaperin mietitty ollenkaan vaan tulkittiin paholaisen hommiksi. Huolimatta siitä, miten paljon olen kenties vertaillut romaania siihen kuuluisaan elokuvaan, niin nautin paljon lukukokemuksesta. Blattyn tyyli kertoa tarinansa on kehtovaa ja hahmot tuntuivat todella moniulotteisilta tunteineen kaikkineen. Jostain syystä kaikista hahmoista samaistuin eniten ennemmän sivuosassa toimivaan etsivään, William Kindermaniin, jonka ajatusmaailma tapauksen johdosta oli erikoisimpia ja omalaatuisimpia koskaan. Kannattaa tartua tähän teokseen, mikäli satut todellakin olemaan niitä tapauksia, joilta elokuva on tavalla tai toisella jäänyt aikoinaan kokematta. Muille taas vain, mikäli juonenkäänteineen kaikkineen samankaltaisuus ei haittaa laisinkaan.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Manaaja

William Peter Blatty Julkaistu: 1972
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1971. Suomentanut Matti Kannosto.

1. painos Paholaisen riivaama. Tammi, 1972. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Manaaja. Tammi, 1988. Sidottu, kansipaperi.

Horror Writer Association's Top 40 Horror Book of All Time.

Jotkut ihmiset uskovat että paholainen on todellisuutta; että sen pimeä mahti voi henkilöityä jossain ihmisessä, tuhoavana, riettaana, kauhistavana... Kuka voi varmasti väittää, että näin uskovat ihmiset ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

The Walking Dead: Kolmas kirja (The Walking Dead, #3)SarvetLeväluhtaRämeen olento: Toinen kirja (Rämeen olento, #2)Rämeen olento (Rämeen olento, #1)
Paikalla 30 vierailijaa
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455