Staalo - Stefan Spjut10

Kirja-arvio :: Staalo

Kirjoittanut anmamat

Staalo on mielenkiintoinen ja jännittävä teos, joka pitää otteessaan aivan viimeisille sivuilleen asti. Kauhistelin aluksi kirjan pituutta, mutta sen lukaisikin muutamassa päivässä. Vanhoista uskomuksista on aina kiinnostavaa lukea, ja Staalossa ne on herätetty henkiin kiehtovalla tavalla.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Staalo

Alkuteos ilmestynyt 2012. Suomentanut Taina Rönkkö. Sidottu, kansipaperi.

Lapin taikaa tihkuva jännitystarina Norrlannin erämailta

Pohjois-Ruotsissa Sarekin korpimaassa eräs luontokuvaaja ottaa 70-luvun lopulla valokuvan juoksevasta karhusta, jonka selässä istuu jokin karvainen, ihmisenkaltainen olento. Hän väittää ottaneensa kuvan peikosta.

Seuraavana vuonna pohjoisruotsalaiselta kesämökiltä katoaa mystisesti poikalapsi, eikä häntä löydetä koskaan. Pojan äiti sanoo, että jättiläinen vei lapsen mukanaan.

Vuonna 2004 Susso Myrén saa vanhan valokuvan käsiinsä ja kuulee, että Lapissa eräs äiti on nähnyt mökkinsä pihalla karvaisen olennon vaanimassa pientä poikaansa. Myrén matkustaa Pohjois-Ruotsiin ja alkaa selvittää valokuvan olennon mysteeriä. Peikot eivät ole kuvitelmaa, ja ihmislapset kiinnostavat niitä yllättävän paljon.

Staalo on pohjoisen eksotiikasta ja mytologiasta ammentava omintakeinen jännitysromaani, jota on verrattu Stephen Kingin varhaiseen tuotantoon.

”Lumouduin. Staalon kiehtova tarina tempaa vastustamattomasti mukaansa ja yllättää koko ajan. Spjut kirjoittaa mestarillisen uskottavasti Pohjolan metsissä asustavien peikkojen ja maahisten olemassaolosta. Hänen kielensä tavoittaa niin tarkasti ja taitavasti sen arjen, jonka me muuten tunnemme läpikotaisin, että se suorastaan hehkuu kirjan sivuilta.” – Karl Ove Knausgård

”Staalo venyttää todellisuuden rajoja.” – Tidningen Kulturen

”Taianomainen sanan varsinaisessa merkityksessä.” – Värmlands Folkblad

”Stefan Spjut on taitava kirjoittaja, kelpo tyyliniekka ja varsinainen piru pitämään lukijaa jännityksessä.” – Helsingborgs Dagblad