Apinoiden planeetta - Pierre Boulle9

Kirja-arvio :: Apinoiden planeetta

Kirjoittanut Khosmar

Nyt oli pakko sanoa, että kirja oli parasta vähään aikaan lukemaani settiä. Apinoiden planeetta on selvästi tieteiskirjallisuuden eliittiä, josta allekirjoittanut on aiemmin saanut tarinan suhteen vain elokuvallisesti joko nauttia (vuoden 1968 versio) tai kärsiä (vuoden 2001 versio). Pierre Boullen mestarillinen klassikko nousi kyllä ylittämättömäksi. Kertomus on melkein kokonaan (ensimmäisiä ja viimeisiä sivuja lukuunottamatta) homodiegeettisesti kerrottu, jossa avaruuden tutkimusmatkailijaksi päätynyt päähenkilömme kertoo merkillisestä seikkailustaan apinoiden hallitsemalle planeetalle joutumisesta, jossa hän joutuu alkukantaisten ihmisolentojen joukossa vangiksi, mutta osoittamalla kykyä omaksua apinoiden kulttuuria ja ilmaista apinoille omaa älyllisyyttään pitää lukijan otteessaan. Itselläni oli perin hauskaa lukea, kuinka apinat ällistelivät päähenkilömme valtaisaa älyä ja sivistyneisyyden tajua ja kuinka päähenkilömme saa ihan oikeita (sympaattisuutta uhkuvia) liittolaisiakin apinoiden joukosta. Lukijamme kokee kertojan kautta apinoiden ajatusmaailman niin hyvässä kuin pahassa, myös filosofian poikaselle ja moraaliselle katsomukselle kallistutaan, mikä syventää tätä miellyttävästi. Tunnelmakin on kohdillaan. Mutta miksi ei ihan täysiä pointseja tule tälle teokselle? No ne on lähinnä pieni kauneusvirheitä tarinallisissa siirtymissä, jotka pikkuisen vaivaavat. Joskus jäädään kertomaan enemmän asioista, mutta sitten toisinaan loikat ovat melkoisia, etenkin lopussa jäi jotenkin tunne että kirjailija ei ollut aivan viitsinyt kertoa asioiden etenemisen yksityiskohtaisuutta. Mutta kuten sanottu, lähinnä kauneusvirheitä tekstissä, jotka joskus pelaavat tämän lyhyen puoleisen tarinan eduksi. Tuosta pienestä nipotuksestani huolimatta Apinoiden planeetta on klassikon maineensa ansainnut ja se nousi selvästi suosikkieni joukkoon sopivan kokoisen pituutensa, ymmärrettävän kirjoitustyylinsä ja hienojen tarinankäänteiden ja henkilöhahmojen suhteen. Jos scifikirjallisuus on lähellä sydäntäsi, älä missään nimessä epäröi jättää tätä lukematta.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Apinoiden planeetta

Alkuteos ilmestynyt 1963.

1. laitos: Otava, 1964. Suomentanut Outi Nyytäjä. Lukurengas-sarja. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Like, 2001. Outi Nyytäjän tarkistama suomennos. Like Scifi. Nidottu.

Tähtien teillä lomailevat Jinn ja Phyllis löytävät pullopostia avaruudessta. Viestissään Odysseus Mérou kertoo tutkimusmatkasta vasta löydetylle asutulle planeetalle.

Pian paljastuu, että planeettaa hallitsevat älykkäät ja väkivaltaiset apinat. Evoluutio on kehittynyt eri suuntaan kuin maassa. Pääsevätkö Odysseus ja hänen toverinsa pakoon apinoita, saati sitten palaamaan kotiplaneetalleen? Miten käy Odysseuksen rakkaan Novan?

Apinoiden planeetta on tieteis- ja jännityskirjallisuuden kuuluisimpia kulttiteoksia, jonka pohjalta on tehty useita elokuvia ja televisiosarjoja. Suomeksi Boullen romaani julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1964. Nyt Outi Nyytäjän erinomainen käännös ilmestyy hänen itsensä tarkistamana uutena painoksena.

Kirja-arvosteluja:

”Psykologista, ihmisten ja eläinten eroista ja toisaalta vanhasta imperialistisesta maailmankuvasta kiinnostuneille kirja on pakkoluettavaa, joka jää nakertamaan mieltä vielä pitkään viimeisten sivujen tylyykisen jälkeen.” – Lassi Kurkijärvi, Aamulehti

”Nyt kun Tim Burtonin elokuvaversio on ansiokkaasti onnistunut pilaamaan koko Apinoiden planeetta -konseptin, on enemmän kuin paikallaan, että Boullen alkuperäisestä kirjasta on otettu maineen puhdistava uusintapainos. – – Unohda Burton ja tarraa kaksin käsin todelliseen Apinoiden planeettaan.” – Toni Jerrman, Tähtivaeltaja