Aikatunneli (Aikatunneli #1) - Greg Bear8

Kirja-arvio :: Aikatunneli

Kirjoittanut Eija

Tapahtumat käydään Kivessä, jota kutsutaan myös Perunaksi tai Ohdakkeenvillaksi, riippuen kuka puhuu. Kivi on Maan lähistölle ilmestynyt ontto asteroidi, jota kansainvälinen tiedemiesryhmä on päässyt tutkimaan. Kivi ei ole mikä tahansa asteroidi vaan liikkuva artefakti, jonka sisällä olevat rakennelmat ovat 1200 vuotta vanhoja, ihmisten tekemiä. Miten se on mahdollista, on mysteeri, joka selviää tarinan edetessä.

Tarina on kirjoitettu Kylmän sodan aikoihin ennen Neuvostoliiton luhistumista. Se näkyy tarinassa selvästi poliittisissa asenteissa ja eri kansojen karikatyyrimäisissä ajatusmaailmoissa. Näkökulma on amerikkalainen. Kirjoitusajankohdan mukaisen suurvaltojen valtapolitikoinnin sijaan keskityin enemmän tarinan spektaakkelimaiseen juoneen.

Kirjan voi luokitella kovaksi scifiksi. Teknistä jargonia on paljon, mutta kirja sisältää myös mielenkiintoisia visioita tulevaisuuden sivilisaatiosta. Varsinkin loppupuolella ajatus on syytä olla kasassa, jotta tarina ei puuroudu mielessä. Aikatunneli on ensimmäinen osa The Way/Eon/Aikatunneli trilogiaa, mutta toimii hyvin myös itsenäisenä teoksena. Sarjan toinen osa Maailmojen synty on suomennettu, mutta 90-luvulla kirjoitettua päätösosaa ei ole.

Miinuksena täytyy sanoa suomennoksen tason heikkous. Harvoin kiinnitän huomiota kielellisiin virheisiin, mutta tässä kirjassa joidenkin kohtien huono suomenkieli ja jonkin sortin jähmeys häiritsi ajoittain jopa minulla lukemista.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Aikatunneli

Alkuteos ilmestynyt 1985. Suomentanut Eero Mänttäri. Kannessa teksti: Miljoona kilometriä tulevaisuuteen. Päällys: Piotr Tomaszewski. Scifin parhaita -sarja. Sidottu, kansipaperi.

Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 1987.

Aikatunneli on scifi-kirjallisuuden mahtavimpia romaaneja, huikea seikkailu ajan ja ihmiskunnan historian syvimpiin syövereihin.

Maan kiertoradalle ilmestyy yllättäen iso, ontto asteroidi – Kivi – jonka sisällä todetaan olevan aikatunneli – ”miljoona kilometriä tulevaisuuteen” – ja sen salaisuutta lähtee tutkimaan matemaatikko Patricia Vasquez. Matkasta muodostuu mielikuvituksen ilotulitus, jossa mennyt ja tuleva kietoutuvat kaiken paljastavaksi kaleidoskoopiksi.