Kirja-arvio: Lupaus

Kirjoittanut Matti Karjalainen - 2.5

Liv Silber -niminen teinityttö muuttaa kirjan alussa Lontooseen, jossa hän joutuu opettelemaan tulemaan toimeen äidin uuden miesystävän ja hänen hienostokoulua käyvien lastensa kanssa. Ja ihan niin kuin siinä ei olisi vielä kylliksi, Liv huomaa öisin seikkailevansa unissa uuden velipuolensa ja hänen törkeän hyvännäköisten kavereittensa kanssa - ja kaiken lisäksi kaikki tuntuvat näkevän samaa unta ja muistavan ne aamulla. Touhu ei vaan ole vaaratonta, ihmisten salaisimpiin toiveisiin ja pelkoihin käsiksi pääsy kun takaa heihin miltei rajattoman vallan, ja kaiken lisäksi seurakunta tuntuu flirttailevan niin unissaan kuin valveilla ollessaan pahuuden voimien kanssa.

Kerstin Gierin "Lupaus : Unien ensimmäinen kirja" (Gummerus, 2015) herätti ennakkoon tavallista enemmän mielenkiintoa, sillä olin kuullut runsaasti kehuja kirjailijan tuotannosta, eikä saksalaista nuortenkirjallisuutta tule muutenkaan liiaksi asti luettua.

"Lupaus" sekoittaa genrerajoja ja yhdistelee toisiinsa fantasiaa, kauhua ja romantiikkaa. Teini-ihkuttelu tuntuu paikoitellen hieman ylitsepursuavalta, mutta on kohderyhmästä varmaan tosi ihanaa. Lisäksi mukana on hieman koulumaailmaan perustuvaa teinidraamaa ja salaisuuksia. Kuka mahtaa olla Secrecy-nimimerkkiä käyttävä bloggaaja, joka tuntuu tietävän kaiken mitä oppilaitoksessa tapahtuu (vähän niin kuin Gossip Girl -kirjasarjassa, muistelisin)? 

Gier kirjoittaa parhaimmillaan oikein viihdyttävästi ja hauskasti, mutta ei ole parhaimmillaan tai omaperäisimmillään kuvatessaan synkempiä kohtauksia, tosin aina täytyy arvostaa kohtausta, jossa piirrellään pentagrammeja, poltetaan kynttilöitä ja manataan demoneja Highgaten hautausmaan kaltaisessa paikassa. Whee! Hats off to Dennis Wheayley!  Jotkut juonikuviot tuntuivat minusta vähän epäuskottavilta, mutta eipä tämmöistä turhan vakavasti kannata ottaa muutenkaan.

"Lupaus" ei ole hassumpi genrensä edustaja, ja vaikka setämies ei kirjasta niin hirveästi irti saanutkaan, tuntuu se arvostelujen perusteella viehättävän kohderyhmää eli karkeasti ottaen yläkoululaisia.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Lupaus

Kerstin Gier Julkaistu: kesäkuu 4, 2015
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, nuoret

Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Heli Naski. Sidottu.

Viisitoistavuotias Liv Silber muuttaa äitinsä uuden miehen vuoksi Lontooseen ja aloittaa uudessa koulussa. Pian hän alkaa nähdä oudon todentuntuisia unia, joissa hän kulkee salaperäisistä ovista ja puhuu kivipatsaan kanssa. Liv näkee unessa uuden velipuolensa Graysonin ja tämän koulukavereiden puuhailevan outoja hautausmaalla, mutta mikä kummallisinta, pian ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Olympoksen veri (Olympoksen sankarit, #5)Ikuisuus (Väristys, #3)Käärmekonnun salaisuudet (Myyttihovi, #4)Monster High (Monster High, #1)Tuhkakaupunki (Varjojen kaupungit, #2)
Paikalla 1 jäsen ja 39 vierailijaa
Kultasuu
Uusin jäsen: Mervi Tervo
Jäseniä yhteensä: 9553