Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia - Markku Sadelehto8

Kirja-arvio :: Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Kirjoittanut Eija

H. P. Lovecraftin koko novellituotannon suomentamisen jälkimainingeissa Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia on toinen julkaistu antologia Lovecraftin lähteillä ohella. Kokoelman teemana on esitellä Lovecraftin ihailemia kirjailijoita, joita hän mainitsi esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa. Samaan teemaan liittyen ilmestyi jo vuonna 1994 antologia Haudantakaisia, jonka novellivalinnat ovat paremmin mieleeni. Haudantakaisia on laadultaan tasaisempi kuin Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia. Lukuun ottamatta John Buchmania ja Hanns Heinz Ewersiä, kaikilta kokoelmaan valituilta kirjailijoilta on suomennettu enemmän tai vähemmän novelleja muissa 90-luvun antologioissa.

Markku Sadelehdon esipuheen jälkeen kokoelman aloittaa Algernon Blackwoodin pitkä novelli Wendigo, missä synkkä metsä toimii kauhutunnelman näyttämönä. E.F. Bensonin Hornansarvi novellin kauhun aiheuttaja on eläimellinen otuslaji, joka muistuttaa ihmistä. Bensonin tarinoissa esiintyy usein joku inhottava, niljakas otus. Walter de la Maren Erakko kertomuksessa satunnainen ohikulkija joutuu kummallisen herra Bloomin vieraaksi. M. P. Shielin kertomus Xelucha on sekava ja hankala luettava. Antologiassa Paha vieras suomennettu Jylisevä talo on parempi, mutta helposti omaksuttava tarina ei ole sekään. M. R. Jamesin Apotti Thomasin aarre on osittain takaperoisesti kerrottu arvuuttelutarina, jossa paljastetaan pikkuhiljaa tilannetta mihin oli päädytty.

Hienoa, että Machenin kuuluisin kertomus Suuri jumala Pan viimein suomennettiin. Novelli on innoittanut Lovecraftin ohella muitakin myöhempiä kirjailijoita, kuten Stephen Kingiä. Se on usean ihmisen kertoman pohjalta kurottu tarina, jossa alussa tehdään hirveä ihmiskoe, jolla tulee olemaan kauheat seuraamukset. Kelpo kokoelman päättää Hans Heinz Ewersin Hämähäkki, jossa mies tiirailee ikkunastaan vastapäisen talon outoa naista, johon hänellä kehkeytyy pakkomielle ja merkillinen yhteys.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Toimittanut Markku Sadelehto. Suomentanut Matti Rosvall. Esipuhe: Markku Sadelehto. Kansi: Samppa Ranta. Nidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2016.

Sisältö:

  • Algernon Blackwood: Wendigo (The Wendigo, 1910)
  • L. P. Hartley: Vieras maan äärestä (A Visitor from Down Under, 1924)
  • John Buchan: Vihreä villieläin (The Green Wildebeest, 1927)
  • E. F. Benson: Hornansarvi (The Horror-Horn, 1923)
  • Walter de la Mare: Erakko (A Recluse, 1927)
  • M. P. Shiel: Xélucha (Xélucha, 1896)
  • M. R. James: Apotti Thomasin aarre (The Treasure of Abbot Thomas, 1904)
  • Arthur Machen: Suuri Jumala Pan (The Great God Pan, 1894)
  • Hanns Heinz Ewers: Hämähäkki (Die Spinne, 1908)

\"He olivat kuin kammon hyytämiä lapsukaisia. Kuvaelma oli hirvittävä nähdä. Kaiken aikaa kulkivat askeleet lähemmäksi astujan edelleenkään ilmaantumatta näkyville, narskuivat pakkaslumella.\"

Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia kokoaa yhteen yhdeksän ennen suomentamatonta kauhutarinaa kirjailijoilta, joita kauhun mestari H. P. Lovecraft ylisti esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa (1927).

Kokoelman nimitarina Wendigo on Algernon Blackwoodin parhaita tarinoita. Wendigo on intiaanien mytologiaan juonensa juurtava, Kanadan metsissä kulkeva suuri yliluonnollinen olento, joka on innoittanut useita kauhukirjailijoita tummasävyisiin kertomuksiin.

Blackwoodin lisäksi kokoelmassa ovat mukana E. F. Benson, John Buchan, Hanns Heinz Ewers, L. P. Hartley, Montague R. James, Arthur Machen, Walter de la Mare ja M. P. Shiel vuosien 1894 ja 1927 välillä ilmestyneillä novelleillaan.

Markku Sadelehto on pitkän linjan kauhukirjallisuuden asiantuntija ja toimittaja, jota yhdistää Lovecraftiin mekanistiseksi materialismiksi nimitetty elämänfilosofia. Sadelehto pitää Wendigoa parhaana toimittamistaan kymmenistä antologioista.

”Antologistikonkarin iskevimpiin lukeutuva valikoima klassikkonovelleja, välttämätöntä luettavaa kauhun ja fantasian harrastajalle.” – Tähtifantasia-palkintoraati