7

Kirja-arvio: Hyväksyntä

Kirjoittanut Eija
()

Trilogian ensimmäisen osan Hävityksen tapahtumapaikkana on Alue-X. Toisessa osassa Hallinnassa ollaan rajan toisella puolella, tutkitaan aluetta ja koko ilmiötä ylipäätään. Viimeisessä osassa Hyväksynnässä kerrotaan tarinaa kolmella eri aikajanalla ja näkökulmasta. Controlin ja Haamulinnun tarina jatkuu siitä mihin edellinen osa Hallinta päättyi. Toisen näkökulman tapahtumat sijoittuvat samalle paikalle kuin Alue-X muutoksen kynnyksellä majakanvartijan vinkkelistä. Kolmas tarinalinja kertoo johtaja/psykologin vaiheista ulkopuolisen kertojan vinkkelistä ennen 12 retkikunnan matkaa Alue-X:lle. Siis kahdessa tarinalinjassa ollaan ajassa ennen ensimmäisen osan Hävityksen tapahtumia.


Sarjan päätös ei lunastanut täysin odotuksiani, minkä upea ensimmäinen osa asetti. Odotin jotain muuta, ehkä järisyttävämpää kokemusta mitä sain. ”Salaisuudet paljastuvat” lupaa takakansi...Joo, tavallaan, mutta ei ihan. Loppuratkaisussa jäi liikaa asioita hämärän peittoon. Ei tarinan tarvitse olla puhki selitetty, mutta silti pikkasen enemmän valotusta asioihin olisi ollut ihan kiva. Jotain on tosin saattanut jäädä minulta huomaamatta, koska olen kolmesta osasta kootun yhtenäisen tarinan lukenut pätkissä. Ehkä tarina vaatii minulta toisen lukukerran, jotta se aukenisi paremmin.


Sarjan osan nimet olisi voitu suomentaa toisellakin tapaa, mutta hyvin oli saatu osuvat nimet suomennoksiin noudattaen samaa logiikkaa kuin alkukielisissä osien nimissä - jokainen osa alkaa samalla kirjaimella.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10Hyväksyntä

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Einari Aaltonen. Kannen kuvitus: Eric Nyquist. Nidottu.

Kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä 2015 (koko trilogia), World Fantasy -palkintoehdokas 2015 (koko trilogia).

Salaisuudet paljastuvat

Alue X on haudannut alleen hallituksen salaisen Eteläraja-laitoksen. Ryhmä tuhosta selviytyneitä agentteja etsii totuutta mystisen alueen synnystä ja maailmaamme uhkaavasta laajentumisesta.

Hyväksyntä on maailmanmenestykseksi kohonneen ja useita palkintoja voittaneen Eteläraja-trilogian järisyttävä päätösosa.