Näkymätön mies - H. G. Wells8

Kirja-arvio :: Näkymätön mies

Kirjoittanut Emelie

Näkymätön mies on lyhyehkö tarina, mutta yksi parhaimmista teoksista, mitä olen lukenut Wellsiltä tähän mennessä. Kirja alkaa tarinan keskeltä ja se kutkuttaa mieltä. Mitä on tapahtunut? Miksi näin ja miten tästä eteenpäin? Kaikkiin kysymyksiin saadaan vastaus juonen edetessä. Pidän tarinan temmosta, joka kiihtyy loppua kohden. Alussa tapahtuu asioita vähitellen, mutta koko homma eskaloituu melkoisesti, ehkä jopa hieman koomisesti, kirjan lopussa. Loppu onkin itsessään aika suoraviivainen ja jotenkin hyvin selkeälinjainen, jossain määrin jopa liian. Hahmoja tässä kirjassa esiintyy aika paljon, joista suuremmasta osasta ei jää sen suurempaa muistijälkeä. Kuvittelin, että Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liigan Näkymätön mies Griffin oli jokin Alan Mooren oma näkemys asiaan, mutta eipä ollutkaan! Griffin oli jo alkuperäisversiossaan niljake, se tulee selväksi aika nopeasti. En oikein osannut päättää kenen puolella olisin ollut, ja tämä pieni harmaa vivahde lisäsi lukunautintoa. Ajatuksia herättävä kirja.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Näkymätön mies

Alkuteos ilmestynyt 1897.

1. laitos. Suomentanut Aino Tuomikoski. Karisto, 1922.
2. laitos: Suomentanut Tapio Hiisivaara. Mysteeri-sarja 2. Valpas-Mainos, 1966.
1. laitoksen 3. painos: Scifin parhaita. Karisto, 1986. Sidottu, kansipaperi.

Vuonna 1897 ilmestynyt Näkymätön mies on intensiivinen kuvaus miehestä, joka mullistavan kemiallisen aineen ansiosta onnistui muuttamaan itsensä silmin havaitsemattomaksi. Aine antoi hänelle ainutlaatuisen mahdollisuuden hallita ympäristöään, mutta seuraukset olivat kohtalokkaita myös hänelle itselleen. Kaikki alkoi ankarana talvi-iltana, kun tuntematon mies pysähtyi lumeen hautautuneen majatalon eteen...

Näkymätön mies
on Aikakoneen ohella H. G. Wellsin kuuluisimpia kirjoja. Tämä tieteisromaanien varhainen klassikko on myös filmattu sekä käännetty lukuisille kielille.