Suomen alppihiihtomaajoukkueen entinen mitalitoivo Kaj Syysmaa lähtee vuokraamalleen korpimökille, joka sijaitsee jossakin Ruoveden ja Parkanon tietämillä, syrjäisessä Maahiaisen kylässä. Tarkoituksena olisi vetäytyä syrjään maailman melskeistä - ennen kaikkea entisen missivaimon ja skandaalilehdistön ulottuvilta - ja kirjoittaa jatko-osa esikoisromaanille. Lähestulkoon autioituneessa kylässä ei vaan kaikki tunnu olevan ihan kohdallaan. Vanha kansakoulun opettaja hourii outoja paikan synkeästä menneisyydestä, naapurin parantajanainen tuntuu salailevan jotakin ja lisäksi metsässä tuntuu kekriyön lähestyessä liikkuvan outoja hahmoja, jotka eivät taida edustaa ihan sitä tavanomaisinta faunaa... Ja mikä mahtaa olla Määhieszö maan alanen?

Boris Hurtan "Lumen tuloa ei voi estää" (Jalava, 1991) tuli luettua nsimmäisen kerran joskus opiskeluaikaan, 2000-luvun taitteessa, ja se jäi mieleen kohtalaisen onnistuneena kotimaisena kauhuromaanina. Nyt tartuin siihen uudestaan, ja totesin että sellainenhan se onkin. Ei oikeastaan taida olla liioiteltua puhua kaikkien aikojen (toistaiseksi) parhaasta kotimaisesta lajityyppinsä edustajasta.

"Lumen tuloa ei voi estää" on perinteinen ja konstailematon kauhuromaani, jossa on kuitenkin mukana myös riittävästi omaperäisiä aineksia. Langat pysyvät käsissä loppuun asti, toisin kuin monilla tuoreemmilla lajityypin edustajalla. Ainoa tyylirikko tulee oikeastaan siinä vaiheessa, kun kirjailija iskee silmää scifi-harrastajille: sisäpiirin vitsi ei oikein sovi tähän yhteyteen.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Lumen tuloa ei voi estää

Boris Hurtta Julkaistu: 1991
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu
Avainsanat: kotimainen

Päällys: Jari Rasi. Nidottu.

Kaj Syysmaa oli huippu-urheilija, naimisissa kauneuskuningattaren kanssa ja bulevardilehdistön suosikkipoika. Mutta siitä on jo kauan. Nyttemmin hän on loppuunpalanut keskinkertaisuus, jolla silti on unelmansa ja joka vihaa halpaa julkisuutta. Kun sensaatiolehdet uudelleen kiinnostuvat Syysmasta, pakenee hän korpeen kirjoittamaan dekkaria.

Maahiaisen syrjäinen kylä ei ole vieraanvarainen paikka. ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Sata kummaa kertomusta (Kuoriaiskirjat, #7)Vampyyrin oppipoika (Darren Shanin tarina (sarjakuva), #2)Tohtori Uni (Hohto, #2)Vaaniva pelko ja muita kertomuksia (H. P. Lovecraftin kootut teokset, #3)Pimeä yö, tähdetön taivas
Paikalla 44 vierailijaa
Uusin jäsen: Spaced_out
Jäseniä yhteensä: 9319