8

Kirja-arvio: Uusi maa

Kirjoittanut Eija
()

Uuden maan päätarina jatkuu siitä, mihin edelliset osat loppuivat. Harmi, kun en huomannut, että edellisten osien kertaus oli kirjan lopussa. Toki ilmankin tuli toimeen, vaikka vuosien varrella edellisistä osista palasia oli jo unohtunut. Juoni etenee, mutta kerronnassa keskitytään paljon henkilöiden menneisyyteen. Toby kertoo lapsenlailla uteleville crakelaishumanoideille - uusihmisille - tarinoita menneistä tapahtumista ja vähän muustakin. Henkilöistä keskitytään ensisijaisesti Zebiin. Koska tapahtumia käydään läpi tarinoiden kautta, kerronta on melko kepeää, humorististakin välillä. Hahmoina hyväuskoiset ja luottavaiset, laulavat ja kehräävät crakelaiset ovat hauskoja, tosin myös rasittavia jatkuvine kysymyksineen. Varsinkin nuori Mustaparta, joka alkoi oppia ihmisten juttuja, kuten kirjoittamaan, sulatti sydämen.

Lukukokemuksena kirja ei ollut täydellinen kaikilta osin, vaikka jälkimaku olikin varsin hyvä. Mm. joihinkin ihmissuhde kuvioihin ei riittänyt kiinnostusta. MaddAddam trilogian synkkä tulevaisuuskuva on uskottavasti luotu. Uusi maa on onnistunut päätös sarjalle, jonka sanomalla on merkitystä.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10Alkuteos ilmestynyt 2013. Suomentanut Kristiina Drews. Otavan kirjasto. Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkinto 2016.

Palkitun kirjailijan pelottava, ajankohtainen tulevaisuuskuva on seikkailu ja rakkaustarina, kertomus uudesta elämästä ja ihmisyyden vaalimisesta tuhon raunioilla.

Rutto on pyyhkinyt yli maailman, mutta pieni joukko ihmisiä selviää, heidän ohellaan crakelaiset, lempeä jalostettu rotu, joka on kehitetty korvaamaan ihmiset.

Sivilisaatio on raunioina ja maailman ovat vallanneet kasvit ja eläimet. Uuden maan asukkaat yrittävät vaalia ihmisyyden rippeitä, mutta heitä vaanivat odottamattomat vaarat, pahantahtoiset ja älykkäät mutanttisiat sekä tappajiksi ryhtyneiden entisten vankien joukko.

\"Ihmiskunnan kohtalonhetkiä perkaavan lähitulevaisuustrilogian vahva päätösjakso. Älykästä, yhteiskuntakriittistä ja monitahoista laatukirjallisuutta.\" – Tähtivaeltaja-palkintoraati