Libri di Lucan arvoitus - Mikkel Birkegaard5

Kirja-arvio :: Libri di Lucan arvoitus

Kirjoittanut Eija

Tarinan keskiössä on bibliofiiliseura, jonka jäsenillä on kykyjä vaikuttaa lukijoihin. Heitä kutsutaan nimeltä Lettore. Lettoreita on lähettäjiä ja vastaanottajia. Lähettäjä vaikuttaa muihin lukemalla kun taas vastaanottaja vaikuttaa lukevaan kohteeseen halutulla tavalla. Sisäinen konflikti on hajottanut seuran ja on muodostunut varjojärjestö, jolla ei näytä olevan puhtaat jauhot pussissa.

Sinällään omaperäinen idea vesittyy latteaan kerrontaan. Tarinassa käydään tapahtumia läpi trillerille ominaiseen tapaan, mutta jotain puuttuu. Vaikka Lettoren suorittamassa lukemisessa on paloa, itse tarinasta se ei välity lukijalle asti.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Libri di Lucan arvoitus

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Katriina Huttunen. Sidottu, kansipaperi.

Huikea kirjallinen trilleri salaliitosta, jonka jäsenet käyttävät valtaa manipuloimalla kirjoja ja niiden viattomia lukijoita.

Tanskalaisen Mikkel Birkegaardin esikoisteos on aiheuttanut Euroopan-laajuisen kirjallisen sensaation. Jos olet kuvitellut kirjahyllyjen suojissa piileskelevien lukutoukkien olevan harmittomia, tämä kirja muuttaa näkemyksesi. Se saa sinut varomaan kertaalleen luettuja teoksia ja esittämään itsellesi kysymyksen: tiedänkö varmasti, kenen tekstiä parhaillaan luen?

Libri di Luca on Kööpenhaminassa sijaitseva antikvariaatti, jonka omistaja Luca Campelli kuolee äkillisesti. Liikkeen perii hänen poikansa Jon. Nuorimies ei ole tavannut isäänsä kahteenkymmeneen vuoteen – ei sen jälkeen, kun hänet äidin salaperäisen itsemurhan jälkeen adoptoitiin. Vaihdos asianajajan töistä pölyisten kirjojen keskelle ei totisesti ole kuulunut hänen suunnitelmiinsa.

Pian Jonille selviää, että hänen isällään oli merkittävä rooli antikvariaatin hyllyjen suojissa toimivassa bibliofiilisessä salaseurassa. Sen Lettoreiksi, lukijoiksi, kutsutuilla jäsenillä on maagisia kykyjä: he pystyvät manipuloimaan muita lukijoita ja tekstin kuuntelijoita lataamalla teksteihin salaisia merkityksiä.

Kun antikvariaatti yritetään sytyttää palamaan, Jonin on myönnettävä, että hiljaisten lukutoukkien harmittomuus on vain harhaa. Aleksandrian kirjastoa kotipesänään pitävien Lettorien vallanhaluinen siipi on soluttautunut kansainvälisiin järjestöihin EU:ta ja CIA:ta myöten, ja on nyt Jonin jäljillä...

Tietotekniikka-asiantuntija Mikkel Birkegaard etsi trillerilleen kustantajaa vuosien ajan. Kun sellainen löytyi, teoksen 10 000 kappaleen ensipainos myytiin loppuun kymmenessä päivässä ja Nordisk Film osti kirjan filmausoikeudet. Libri di Lucan arvoitus onkin monenlaisia lukijoita puhutteleva, kylmäävän jännittävä ja kirkkaasti virtaava kirjallinen seikkailu; kuin Ruusun nimi kohtaisi Da Vinci -koodin. Fyysisen väkivallan sijaan vastapeluria manipuloidaan kirjallisten elämysten kautta, joten Libri di Lucan arvoitusta ei suositella luettavaksi julkisissa tiloissa.