8

Kirja-arvio: Zoo City – Eläinten valtakunta

Kirjoittanut Eija
()

Tarinan päähenkilö, Zinzi, on entinen narkkari, joka on viettänyt Entisessä Elämässä rajua elämää. Eläimet ovat rangaistus, joita rikolliset joutuvat kantamaan harteillaan. Synnintekijät erottuvat näin katukuvassa ja heitä on helppo halveksia. Eläimen ja kantajan välillä on tunneside, mutta fyysinen yhteys on yksisuuntaista - kantaja ei pysty tuntemaan esim. eläimen kipua. Välttyäkseen päätymisestä Pohjavirtaan Zinzi on saanut taakakseen sympaattisen laiskiaisen. Zinzi harjoittaa kykynsä turvin kadonneiden esineiden etsimistä ja entisten huumevelkojensa lyhentämiseksi hän joutuu myös huijaamaan viattomia. Tarinan keskushahmot eivät ole mitään puhtaita pulmusia yksikään. Tarinan sivussa kuljetetaan ongelmallista rakkaustarinaa. Tapahtumavyyhti käynnistyy, kun Zinzi ottaa vastaan työn kadonneen tytön löytämiseksi.

Tarinan maailma on synkkä ja raaka. Kirja sisältää joitain todella inhoja kohtauksia. Tarina on kerrottu hyvin huumoria unohtamatta. Kerronnan rytmitys on sopivan vauhdikas ja kirjan lukeminen sujuu vaivatta. Lisäksi kirjan kannet ovat yksityiskohtineen kauniit.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10Alkuteos ilmestynyt 2010. Suomentanut Tytti Viinikainen. Lopun sanasto muokaten ja lyhentäen suomennettu ranskankielisestä painoksesta. Kansi: Joey Hi-Fi. Nidottu.

Arthur C. Clarke -palkinto 2011, Tähtivaeltaja-palkinto 2017. World Fantasy -palkintoehdokas 2011, BSFA-palkintoehdokas 2011, Tähtifantasia-palkintoehdokas 2017.

”Jos sanat ovat luoteja, Lauren Beukes on tarkka-ampuja humalaisten konekiväärimiesten keskellä.” – Bill Willingham

Zinzillä on selässään laiskiainen, taito kirjoittaa toimivia nigerialaiskirjeitä ja maaginen kyky löytää kadonneita esineitä. Kun hänen viimeisin asiakkaansa, vanha nainen, kuolee ja poliisi takavarikoi hänen palkkionsa, Zinzin on suostuttava tehtävään jota hän inhoaa: etsimään kadonnutta henkilöä.

Salamyhkäinen musiikkituottaja Odi Huron palkkaa hänet etsimään kadonnutta teinitähteä ja keikka saattaa olla Zinzin tie vapauteen, pois Zoo Cityn saastaisesta slummista jossa rikolliset eläinkumppaneineen elävät helvetillisen Pohjavirran pelossa.

Sen sijaan tehtävä sinkoaa Zinzin yhä syvemmälle rikosten ja taikuuden vääristämän kaupungin ytimeen, jossa hänen on kohdattava elettyjen elämien synkät salaisuudet – myös omansa.

Zoo City on hyytävän terävä ja oivaltavan kepeä sekoitus urbaania fantasiaa, koukuttavaa trilleriä ja Etelä-Afrikan nykytodellisuutta. Teos palkittiin Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifi- ja fantasiakirjana.

”Lauren Beukes on todella, todella lahjakas. – George R. R. Martin

"Zoo City on järkyttävän lahjakkaan kirjailijan esitys – – sen loputon, lumoava leikittely sanoilla, mielikuvituksellisilla paikoilla ja tapahtumilla ja sen tumma, kyyninen ydin veivät minut mennessään." – Cory Doctorow

”Jos yhdistää taikuutta ja murhia musiikkiteollisuuteen; sirottelee päälle luhistuvia kaupunkikortteleita, ammuskelua ja katuväkivaltaa; sekoittaa keitokseen salaperäistä, eläimellisen uhkaavaa ’pohjavirtaa’ kohtaan tunnetun kauhun; lisää viimeiseksi yliluonnollisia kykyjä kantavan veren… Silloin tajuaa edes etäisesti millainen Zoo City on.” – Goodreads

"Kiehtoviin kulisseihin sijoittuva omaperäinen tieteisdekkari ihastuttaa persoonallisilla henkilöillään." – Tähtivaeltaja-palkintoraati

”Säväyttävässä urbaanifantasiassa eteläafrikkalainen magia ja henkieläimet yhdistyvät selviytymistarinaan kaunistelemattomasti kuvatussa nykytodellisuudessa.” – Tähtifantasia-palkintoraati