Kirja-arvio: Uusi Eeden

Kirjoittanut Nafisan - 4.0

Uusi Eeden on lukioaikaisia (2002-2005) suosikkejani. Luin sen jo aikoinaan kahdesti, varsin vähän ajan sisälle. Tämä lukukerta oli siis jo kolmas. Joskus nuoruuden nostalgisoidut teokset ovat vaarallisia uudelleen lukukohteita, sillä alkuperäinen kokemus saattaa vahingoittua. Thompsonin kanssa tätä vaaraa ei kuitenkaan ollut, sillä hersyvän humoristinen ja paikoin makaaberikin teos vei yhä mukanaan. 

Koska kyseessä on hieman vanhempi ja vähemmän tunnettu teos, ei teoksesta juurikaan löydy juttuja netistä. On siis pakko nostaa tämä teos siitäkin syystä esille, sillä olen varma, että tälle löytyy lukijoita, mikäli teosta edelleen vain löytää kirjastoista. 

On vuosi 2287 ja ihmiset ovat kuolemassa sukupuuttoon. Jäljellä on enää vain muutamia satoja yksilöitä, yksi heistä on pilvenpiirtäjän ylimmässä kerroksessa asuva Jii. Maailma on ollut menossa pahassa syöksykierteessä alaspäin jo muutaman sadan vuoden ajan, mutta silloin kun ihmisiä oli vielä miljardeja, poliitikot ja muut auktoritetit onnistuivat piilottamaan asioiden todellisen tilan kunnes hatarat korttitalot tulivat rytisten alas.

Jii on jäänyt 12-vuotiaana yksin ja nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän huomaa puhuvansa kanalle, joka on pinnan alta jotain aivan muuta. Kana, Ethel nimeltään, on nimittäin todellisuudessa kaukaisesta galaksista kotoisin oleva älykäs muukalainen, jolla on tehtävä.

Matkan aikana kootaan erikoisista persoonista koostuva joukko, jonka jäsenistä jokaisella on tärkeä osa tavoitteiden saavuttamisessa. Kuten kunnon seikkailulle kuuluukin, ei homma hoidu vain astumalla supermarkettiin, tai no, ei pelkästään näin. Lisäksi muutkin tahot ovat kiinnostuneet Ethelin puuhista ja yrittävät vaikuttaa lopputulokseen.

Thompsonin teoksen kieli on nokkelaa ja sanoilla leikittelevää ja Jaana Kapari (nyk. Kapari-Jatta) on tehnyt tässäkin käännöksessä hyvää työtä. Teosta on helppoa suositella myös dystopioiden ystäville, vaikka näiden kansien väliin mahtuu niin paljon muutakin.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Uusi Eeden

Colin Thompson Julkaistu: 2002
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, nuoret
Avainsanat: huumori

Uusi Eeden: Tulevan ajan lyhyt historia. Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Jaana Kapari. Kannen kuva: Black Sheep. Typografian suunnittelu: Laura Lyytinen. Sidottu.

On vuosi 2287 ja ihmiskunta on häviämässä sukupuuttoon. Jiin elämä on olosuhteisiin nähden mukavaa, mutta yksinäistä. Hän päättää jättää turvallisen kattohuoneistonsa ja selvittää, mitä maailmassa oikein tapahtuu. Silloin hänen lemmikkikanansa puhkeaa puhumaan ja paljastaa todellisen ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Toisaalla (Jäljellä/Toisaalla, #2)Avaruuden kulkuriTäydellinen (Viallinen, #2)5. aalto (5. aalto, #1)Kuoleva kiertotähti
Paikalla 1 jäsen ja 23 vierailijaa
Jupe
Uusin jäsen: sulavsalim
Jäseniä yhteensä: 9559