Kirja-arvio: Hyviä enteitä

Kirjoittanut Nafisan - 3.5

Hyviä enteitä eli Noita Agnes Nutterin Hienot ja Oikeat Ennustukset on ensimmäinen Terry Pratchettilta suomennettu teos  ja se alkaa nykyään olla varsin harvinainen kirja kirjastoissakin. Hyviä enteitä ei kuitenkaan ole järjestyksessään ensimmäinen Pratchettin kirjoittama romaani, joka siis on vuonna 1983 ilmestynyt Magian värit (suomennettu vasta vuonna 2000). Kiekkomaailmoja ei ole jostain syystä suomennettu järjestyksessä, ja ensimmäinen suomeksi käännetty osa sarjasta on KM#4 Mort, vuonna 1994. 

Sekä Pratchett että Neil Gaiman ovat sittemmin tunnustettuja kulttiklassikkokirjailijoiksi. Gaiman oli alunperin sarjakuvakäsikirjoittajaja ja hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Sandman-sarjakuvat, joita ilmestyi vuodesta 1989 alkaen. Hyviä enteitä on Gaimanin ensimmäinen romaani. 

Nimestään huolimatta Hyvien enteiden aihepiiri on hieman synkkä: maailmanloppu uhkaa. Vastasyntynyt antikristus tuodaan vaihdokkaana maan päälle ja yhdentoista vuoden päästä hänen tekonsa päättävät kumpi, Taivas vai Helvetti, voittaa.

Ihmiskunnan tulevaisuus on ennustettu jo 1500-luvulla, kun noita Agnes Nutter kirjoitti näkynsä ylös. Hän ei aina ymmärtänyt kaikkea ja muistiinpanot ovatkin lievästi ilmaistuna monitulkintaisia. Niinpä Agneksen viimeinen elossaoleva perillinen, Anathema Nippell edeltäjineen on onnistunut tulkitsemaan suurimman osan ennustuksista vasta jälkeenpäin. 

Paholaisen vahingossa väärään kotiin sijoitetun pojan sijaan teoksen päähenkilöitä ovat Crowley-demoni ja Aziraphale-enkeli, toisilleen vuosien saatossa läheiseksi tulleet, mutta vastakkaisia puolia edustavat yliaistilliset olennot. Tuhansia vuosia ihmisten joukossa elettyään kaksikko on kuitenkin huomannut pitävänsä ihmisistä enemmän kuin omista joukoistaan ja niinpä he yrittävät vaikuttaa suuntaan, johon vaakakuppi kallistuu.

 

Kerronnasta on vaikeaa erottaa, kumman kirjailijan kynästä mikäkin osuus on. Päällimmäisenä se kuitenkin maistuu hyvin paljon Pratchettilta. Kerronta on hyvin humoristista ja tapahtumia seurataan useasta eri näkökulmasta. Tekstissä olevat vitsit ihastuttavat: löytyy mm. Burger Lord (ja sen maskotti klovni McLordy). Kansikuvassa olevat moottoripyörät muuten kuuluvat neljälle Ilmestyskirjan ratsastajalle... tai tässä tapauksessa siis bikerille: Kuolemalle, Nälänhädälle, Sodalle ja Saastumiselle (Rutto jäi eläkkeelle vuonna 1932 mutisten jotain penisiliinistä). 

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Hyviä enteitä

Terry Pratchett, Neil Gaiman Julkaistu: 1992
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: enkelit, huumori, noidat, tv-sarja, uskonto

Hyviä enteitä: Noita Agnes Nutterin Hienot ja Oikeat Ennustukset. Alkuteos Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch ilmestynyt 1990. Suomentanut Marja Sinkkonen. Tennysonin runon suomennos Matti Kannosto. Kansi: Jari Rasi. Jalavan kauhusarja 17. Nidottu.

World Fantasy -palkintoehdokas 1991, toinen sija Locus-palkintoäänestyksessä (fantasiakirjat) 1991.

Noita Agnes Nutter kirjoittaa Hienoissa ja Oikeissa ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Keskiyö ylläni (Kiekkomaailma (nuortenkirjat), #5)Paimenen kruunu (Kiekkomaailma (nuortenkirjat), #6)Carpe jugulum (Kiekkomaailma, #23)Noitia maisemissa (Kiekkomaailma, #12)Noidan veli (Chrestomancin maailmat, #1)
Paikalla 4 jäsentä ja 70 vierailijaa
Pisania, Eija, Darkki, LordStenhammar
Uusin jäsen: Aada
Jäseniä yhteensä: 8770