Taikasormi - Roald Dahl4

Kirja-arvio :: Taikasormi

Kirjoittanut Nafisan

Taikasormi kertoo tarinan nimettömäksi jäävästä tytöstä, jolla on kyky muuttaa asioita. Suuttuessaan hän taikoo ensin kissan viikset ja hännän opettaja Talvelalle ja myöhemmin siivet metsästystä harrastavalle naapurissa asuvalle Kesälän perheelle. Tyttö ei nimittäin pidä ihmisistä, jotka ampuvat eläimiä.

Isä-Kesälän pitää lopulta rakentaa pesä puuhun sorsien asetuttua heidän talonsa. Äiti-Kesälä puolestaan rauhoittelee lapsiaan ruoka-aikana: "Älkäähän murehtiko, kultaseni. Minä pureskelen madot oikein pieniksi suussani. Ette edes huomaa eroa. Herkullisia matopurilaisia ja toukkapiiraita."

Dahlin opettavaisempiin teoksiin kuuluva nopealukuinen kirja sopii hyvin niin juuri lukemaan oppineille kuin 7+ vuotiaille ja se auttaa näkemään asioiden kaksi erilaista puolta; millaista on kävellä kilometri jonkun toisen kengissä. Teoksessa on myös pasifistinen, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä kannattava vire.

Taikasormi saa lukijansa haaveilemaan kyvystä muuttaa asioita paremmaksi. Dahl ei selittele mistä tyttö on saanut maagiset voimansa ja teeman käsittely jää muutoinkin hieman pintaraapaisuksi. Olisi ollut kiinnostavaa lukea muistakin tapauksista, joissa taikuus auttaa muuttamaan mielipiteitä. 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Taikasormi

Alkuteos ilmestynyt 1966. Suomentanut Päivi Heininen. Kuvittanut Quentin Blake. 3. painos 2006. Kuvakirja.

Oletko koskaan ajatellut, että jokin asia on pahasti vialla ja että haluaisit tehdä sille jotain? Tämän kirjan pikkuinen tyttö PYSTYI muuttamaan kamalia, hirvittäviä asioita silloin kun hän halusi tarpeeksi. Kun hän ei kerta kaikkiaan kestänyt jotain, hänelle tuli hyvin kuuma ja hänen etusormensa päätä alkoi kihelmöidä vallan vimmatusti. Sormen päästä syöksähti jonkinmoinen salamaa muistuttava säde ja se osui juuri niihin ihmisiin, jotka olivat raivostuttaneet pikku tytön. Oli yksi asia, joka suututti pikku tyttöä yli kaiken ja se oli eläinten ampuminen. Mutta kuinkas sitten kävikään...

Roald Dahl kuuluu niihin suuriin ja suuren lukijakunnan tavoittaviin tekijöihin, joita ilman lapsuus ei ole lapsuus. Hänen kirjansa kuuluvat oikean lapsuuden kokemuksiin, sillä niissä elää ja vaikuttaa myös outo ja pelottava, jonka kanssa on osattava elää. Ne ovat valmennusta aikuisen elämään.