Arthur Gordon Pymin selonteko - Edgar Allan Poe10

Kirja-arvio :: Arthur Gordon Pymin selonteko

Kirjoittanut LordStenhammar

Pymin tapaus on tullut luettua pari kertaa, ja juuri sen toisen kerran ko. kirja myös auetakseen tarvitsi. Kirjasta löytyvä haaksirikkokohtaus on ehkä lempikohtaukseni missään kirjassa ikuna, ja tarinan loppu linkittyy mukavasti erääseen toisen fiktion ison nimen stooriin - jonka luin paljon ennen tätä. Kiitos vaan siskolle hyvästä männävuosien joululahjasta. 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Arthur Gordon Pymin selonteko

Alkuteos ilmestynyt 1838.

1. laitos: Gordon Pymin kertomus. Kirjapaino-Oy Valo, 1903.
2. laitos: Valtameren salaisuus: Kertomus oudoista seikkailuista ja kolkoista kohtaloista kahdella purjelaivalla sekä kuvaus ihmeellisestä lämpimästä merestä, villistä raakalaiskansasta ja saaristosta etelänavan ympärillä. 1–2. Kirja, 1915. Suomentanut V. Pekander. 50 pennin kirjasto 12–13.
3. laitos: Arthur Gordon Pymin selonteko. Teos, 2008. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Graafinen suunnittelu Dog design. Sidottu.

Nuoren Arthur Gordon Pymin matka alkaa salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa ja jatkuu vääjäämättömästi yhä suurempia seikkailuja kohti. Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat – rakkaus, kuolema, tuska, ilo – ovat läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen yhtä tuoreina ja koskettavina.

Edgar Allan Poen Kootut kertomukset (Teos, 2006) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Kootuista kertomuksista suomalaiselle lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Arthur Gordon Pymin selonteossa Jaana Kapari-Jatan käännöksen myötä.