Avioliitot vyöhykkeiden välillä (Canopus Argossa: Arkisto #2) - Doris Lessing5

Kirja-arvio :: Avioliitot vyöhykkeiden välillä

Kirjoittanut Eija

Shikasta, ensimmäinen osa Canopus Argossa: Arkisto -sarjasta oli hyvin raskasta tavaraa. Se ei ole varsinaisesti romaani vaan raporttien muodossa kerrottu tarina. Selkeää juonta ei oikeastaan ole vaan siinä käytiin läpi lajikehitystä ja elinolosuhteiden muutoksia Shikastassa. Puolivälinkrouvissa sain tarpeekseni – koin kirjan lukemisen vastentahtoiseksi puurtamiseksi ja ajan hukaksi.

Olin kuullut, että sarjan toinen osa Avioliitot vyöhykkeiden välillä on erilainen ja helpommin lähestyttävä. Siksi halusin antaa Doris Lessingille toisen tilaisuuden. Avioliitot vyöhykkeiden välillä kirjaa on helpompi lukea, vaikka suuri miinus tulee jäsentelystä. Yli 300 sivua on kirjoitettu yhteen putkeen. Kerronnassa ei ole minkäänlaista tauotusta, eikä lukuja. Kirja kertoo sovitusta naimakaupasta, jossa osapuolet inhoavat ja halveksivat toisiaan. Kulttuurierot, tavat ja tottumukset eroavat puolisoiden välillä suuresti. Sopusointu kuitenkin löytyy ajan myötä. Ei tämäkään mikään kummoinen kirja ollut, enkä jatka sarjan lukemista enää.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Avioliitot vyöhykkeiden välillä

Avioliitot vyöhykkeiden välillä (Kolmannen vyöhykkeen kronikoitsijoiden kertomana). Alkuteos ilmestynyt 1980. Suomentanut Eva Siikarla. Sidottu, kansipaperi.

Shikasta oli Doris Lessingin avaruussarjan kohahduttava avaus, Avioliitot vyödykkeiden välillä on ainakin yhtä suuri yllätys: rakkauskertomus avaruudesta. Al Ith on Kolmannen vyöhykkeen viehättävä ja lempeä kuningatar, jonka valtakunnassa vallitsee hyvä tahto, nautintojen arvostus ja suvaitsevaisuus.

Toisin on soturikuningas Ben Atan valtiossa Neljännellä vyöhykkeellä: se on hierarkkinen, kurinalainen, velvollisuudentuntoinen. Vastoin kaikkien odotuksia heidän avioliitostaan tulee tasapainoinen ja onnellinen, mutta lyhyt; heidänkin on osattava totella, alistua Kaitsijoiden käskyihin silloinkin kun ne poikkeavat kokonaan heidän omista toiveistaan.