Kirja-arvio: Viimeinen partio

Kirjoittanut Emelie
()

Viimeinen partio on minusta ainakin tähän menessä paras osa Partio-sarjaa, vaikkakin vain puolella tähdellä. Jokainen osa on selvästi ollut keskivertoa parempia tarinoita, mutta tämä kyseinen teos oli vielä piirun verran parempi. Kolme hyvinrakennettua ja kiehtovaa tarinaa, jotka taas liittyivät toisiinsa saumattomasti. Juonenkäänteet eivät olleet itsestäänselviä, ja siirtyminen osaksi aikaa Edinburghiin toimi loistavasti, oli kiintoisaa nähdä länsieurooppalaista elämänmenoa Antonin katsantokannasta. Anton on edelleen hahmona yksi suosikeistani, nykyisellään aktiivinen toimija, joka kuitenkin pohtii tekojaan tarkkaan eikä juurikaan hätiköi. Anton tuntuu kypsältä ja aikuiselta hahmolta, niitä ei kovin usein tule vastaan kirjallisuudessa, ei ainakaan yhtä miellyttävässä paketissa kuin Anton.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Viimeinen partio

Alkuteos ilmestynyt 2005. Suomentanut Arto Konttinen. Kannen kuva: Tex Hänninen / BunnyDuck Grafiks. Sidottu, kansipaperi.

Venäläinen turisti murhataan Skotlannissa oudolla tavalla. Merkit viittaavat siihen, että teon takana on vampyyri eikä ihminen. Moskovan Yöpartio ja velho Anton Gorodetski hälytetään apuun. Paljastuu häikäilemätön salajuoni: eräät Muihin kuuluvat yrittävät päästä käsiksi muinaiseen mahtiesineeseen, jonka itse Merlin on piilottanut Hämärän korkeimmalle tasolle. Vaarassa eivät ole vain Muihin kuuluvat vaan kaikki maailman ihmiset.

Sergei Lukjanenkon Partio-kirjat ovat koukuttava sekoitus vampyyritarinaa, fantasiaa ja trilleriä. Muihin kuuluvat – velhot, ihmissudet ja vampyyrit – elävät ihmisten keskuudessa. Valon ja Pimeyden tasapainoa valvovat Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden Päiväpartio.

Viisiosainen kirjasarja on Venäjällä kulttimaineessa – suositumpi kuin Taru sormusten herrasta ja Harry Potter. Viimeinen partio on sarjan neljäs osa. Kaikki osat toimivat myös itsenäisinä teoksina.

”Yhtä tyydyttävä, väkivaltainen ja moraaliltaan kyseenalainen kuin edeltäjänsä.” – Telegraph

”Kirja pitää ihailtavasti kiinni aiempien asettamasta korkeasta tasosta, emmekä voi kuin  toivoa ettei se jää tämän erityislaatuisen sarjan viimeiseksi.” – SciFi Now Magazine