Hyppy ajassa - Madeleine L'Engle4

Kirja-arvio :: Hyppy ajassa

Kirjoittanut Eija

Kirja on mielestäni suunnattu varhaisteini-ikäisille lukijoille tai nuoremmille. Olisin ehkä voinut pitää tarinasta sen ikäisenä, jolloin ahmin viisikko kirjoja. Nyt aikuisena luettuna, tarina ei erityisesti ihastuttanut. En kuulu enää kohderyhmään.

Tarinassa perheen lapset etsivät kadonnutta isäänsä toisesta ulottuvuudesta mukanaan seikkailussa kummalliset Rouva Kummoinen, Rouva Ken ja Rouva Kumpainen (engl. Mrs Whatsit, Mrs. Who ja Mrs. Which). Tarinassa on perinteinen hyvä vastaan paha asetelma, minkä taakse on piilotettu myös uskonnollista näkökulmaa. Koska kirja on lähinnä suunnattu lapsille, tarinaa kerrotaan yksinkertaisesti ja toistoakin on.  Niin kuin lastenkirjoissa kuuluu, opettavaisia elämän viisauksia tuodaan kyllä esille.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Hyppy ajassa

Alkuteos ilmestynyt 1962. Suomentanut Katri Yli-Viikari.

1. laitos: Lasten keskus, 1986. Kansi: Matti Kota. Sidottu.
2. laitos: WSOY, 2018. Tarkistettu suomennos. Elokuvakansi. Sidottu.

Newbery-mitali 1963.

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Meg Murry, hänen pikkuveljensä Charles Wallace ja heidän äitinsä olivat keittiössä yöpalalla kun hämmästyttävä muukalainen ilmestyi heidän luokseen ja sai heidät suunniltaan. Rajut yöt ovat minun iloni, muukalainen avaruudesta kertoi heille. – Matalapaine vain sattui tempaisemaan minut kurssistani. Sallikaa minun levähtää hetkinen, menen sitten matkoihini. Matkoista puheen ollen, sellainen asia kuin tesserakti on tosiaan olemassa.

Tesserakti on hyppy ajassa. Enempää siitä ei voi paljastaa, jottei riistäisi lukijalta sitä iloa, joka hänellä on tätä Madeleine L'Englen tavallisuudesta poikkeavaa kirjaa lukiessa.

Tämä kirja on palkittu mm. Newbery-mitalilla.

"Ensimmäinen kirja, johon muistan hullaantuneeni täysin, oli Madeleine L'Englen Hyppy ajassa." – Dan Brown