Taivaan pilarit - Ken Follett7

Kirja-arvio :: Taivaan pilarit

Kirjoittanut Eija

Tarinan runkona on katedraalin rakennustoimet 1100 luvun Englannissa. Vaikka kirjassa kuvataan todellisia historian tapahtumia, tapahtumapaikka Kingsbridge on kuvitteellinen. Paksuun kirjaan mahtuu paljon viihteellistä sisältöä – juonittelua, petturuutta, taistelua, rakkaustarinoita. Vastakkain on vuorollaan kirkko, aateliset ja köyhät työläiset. Kirja on todellinen tiiliskivi, jonkalaiset ei pääsääntöisesti ole suosikkejani. Tarina oli kuitenkin sen verran viihdyttävä, että pituudesta huolimatta sitä luki mielellään.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Taivaan pilarit

Alkuteos ilmestynyt 1989. Suomentanut Anu Niroma. Päällyksen kuva: Andrew Wheatcroft. Sidottu, kansipaperi. 2. painos 2008, uusi kansikuva. Sidottu.

JÄNNITYKSEN MESTARIN HUIMA LOIKKA PIMEÄÄN KESKIAIKAAN

Synkät metsät, joissa lainsuojattomat ja noidat vaanivat kulkijaa, muurien ympäröimät kaupungit sokkeloisine kujineen, toreineen, hirttolavoineen, hiljaiset luostarit ja tarkkaan vartioidut ritarilinnat ovat kiihottavan eksoottisena taustana Ken Follettin suurimmalle romaanille. Keskeisenä aiheena on mahtavan goottilaisen katedraalin rakennustyö, peloton uhkayritys jonka ympärillä leiskuvat kaikki inhimilliset tunteet, rakkaus ja viha, kunnianhimo ja ahneus, himo ja häijyys ja kosto... Ken Follettin kuuluisa veitsenterävä jännitys on keskiajan ilmapiirissäkin kuin kotonaan!

1100-luvun Englannissa raivoaa verinen sisällissota. Kirkko ja maallinen valta jakavat ahneesti etupiirejään, ja mielivaltaiset lordit tyrannisoivat, ryöstävät ja raiskaavat kansaa. Vainon kohteeksi joutuu myös kuljeskelevaan elämään kyllästynyt, rauhaa rakastava Tom Rakentaja perheineen. Taitavalla muurarilla on suuri unelma ja täytettävänään lupaus, joka velvoittaa olemaan rohkea ja periksiantamaton.

Neljän vuosikymmenen ajan rakennetaan Kingsbridgen katedraalia. Sen henkeäsalpaavat pilarit kohoavat uhmakkaasti kohti taivaallisia korkeuksia, kun ihminen taistelee tiensä primitiivisten elinolojen, sotien ja henkisen pimeyden yläpuolelle luodakseen jotain kestävää.

Taivaan pilarit on väkevä kuvaus keskiajan oloista, kirkonrakentajien intohimoista, epätoivosta ja horjumattomasta uskosta.

Ken Follettin kaikkien aikojen suosituimman romaanin uudelleenjulkaisua on kyselty pitkään myös Suomessa. Ilmestymisvuonnaan 1989 Taivaan pilarit myi Yhdysvalloissa yli 400 000 kappaletta, bestseller-listan kärjessä se oli lisäksi Isossa-Britanniassa ja Italiassa, ja Saksassa teos sinnitteli listoilla peräti kuusi vuotta. Taivaan pilareiden pokkariversio myy yhä vuosittain pelkästään jo Yhdysvalloissa noin 100 000 kappaletta.

Follett eläytyi perusteellisesti keskiajan kirkonrakentajien kovaan arkeen ja kirjoitti teostaan yli kolme vuotta. Hän hämmästelee yhä romaaninsa ympärille muodostunutta vankkumatonta kulttisuosiota: ”Taivaan pilarit on ylivoimaisesti jännittävin ja haastavin tarina, jonka parissa olen koskaan työskennellyt.”

Taivaan pilareista sanottua:

"Tempoileva jännite... täydellinen rytmitys... juonittelua, väkivaltaa ja intohimoa... romaani joka viihdyttää, valistaa ja tuottaa tyydytystä mahtavassa mittakaavassa!" – Publishers Weekly

"Follett on mestari." – Washington Post

"Erittäin hyvä... silmää yksityiskohdille... vauhdikas, mukaansatempaava – nautittava historiallinen jännityskertomus, joka on mainiosti kerrottu." – Chicago Tribune