Maailman lahjakkain tyttö - Mike Carey6

Kirja-arvio :: Maailman lahjakkain tyttö

Kirjoittanut Eija

Eletään tulevaisuuden maailmassa, jossa sieni-infektio on päässyt valloilleen aiheuttaen tartunnan saaneiden aivoissa muutoksia. Tauti on levinnyt kulovalkean tavoin kaikkialle ja terveitä ihmisiä on enää harvassa.

Juoni etenee tavanomaiseen jännityskertomuksen tapaan. Se ei päässyt juurikaan säväyttämään muutamia kauhukohtauksia lukuun ottamatta.

Hahmot ovat melko yksiulotteisia - heissä on kussakin yksi hallitseva piirre. On maaninen tutkija, jonka päämäärä on ainoastaan selvittää taudinaiheuttajan luonne keinolla millä hyvänsä. On opettaja, joka ajattelee vain lasten parasta eikä näe vaaratekijöitä ja kokonaiskuvaa. On tiukkapipo, kylmä sotilas, joka keskittyy pelkästään turvallisuus näkökantaan. Sitten on päähahmo Melanie, tartunnan saanut lahjakas oppilas. Hän on uhka, mutta samalla hänessä on lupaus uuteen tulevaisuuteen. Melanie, kaltaistensa tavoin, on erikoislaatuinen zombi. Hänellä on puhekyky ja äly, mutta zombien tavoin nälkä. Useimmat tarinan nälkäisistä eivät ole älykkäitä, mutta eivät myöskään afrikkalaisen tai haitilaisen kansanperinteen mukaisia hitaita zombeja, vaan varsin nopeita liikkeissään, mikä tekee hahmoista pelottavia. Vaikka kirja tuo hahmoista lähinnä pääpiirteet esiin, pientä kehitystä hahmoissa kuitenkin tapahtuu tarinan edetessä. Yhdestäkään hahmosta en varsinaisesti pitänyt ja kenenkään puolelle en varauksetta asettunut.

Tarinan päätös ja loppuratkaisu oli oikein hyvä ja paransi paljon muutoin melko tasaista ja yllätyksetöntä kokonaisuutta.

 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Maailman lahjakkain tyttö

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Juha Ahokas. Sidottu.

Arthur C. Clarke -palkintoehdokas 2015, British Fantasy -palkintoehdokas (kauhuromaanit) 2015, Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2017.

Melanie on hyvin erityinen pikkutyttö

Joka aamu Melanie istuu huoneessaan odottamassa. Kun häntä tullaan hakemaan luokkaan, kersantti osoittaa Melanieta aseellaan samalla kun kaksi muuta sotilasta sitoo tytön pyörätuoliin. Melaniesta tuntuu, etteivät he pidä hänestä. Hän vitsailee, ettei pure, mutta he eivät naura.

Maailman lahjakkain tyttö on zombipainajainen, jollaista et ole vielä lukenut. Kaikki zombit eivät olekaan vain tahdottomia hirviöitä, vaan osa heistä saattaa kirjoittaa uusiksi ihmiskunnan tulevaisuuden.

Romaaniin perustuva elokuva The Girl with All the Gifts saa Suomen-ensi-iltansa 18.11. Elokuvan pääosissa nähdään mm. Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine ja Sennia Nanua.

Arvosteluotteita:

\"Mestariteos.\" – Sun

”Originelli, jännittävä ja väkevä.” – The Guardian

\"Unohtumaton, sydäntä särkevä.\" – Vogue

”Yksi mielikuvituksellisimmista ja kekseliäimmistä lisäyksistä dystopioiden kaanoniin.” – Kirkus

”Mahtava lukukokemus, joka pitää otteessaan eikä päästä irti.” – John Ajvide Lindqvist

”Sydämellinen, armoton ja kipeän inhimillinen – yhtä raikas kuin kauhistuttavakin. Helmi.” – Joss Whedon

\"Älykäs zombi-romaani pohtii, miltä maailmanloppu näyttää hirviönä pidetyn lapsen silmin.\" – Tähtivaeltaja-palkintoraati