Kirja-arvio: Maailmojen synty

Kirjoittanut Eija - 3.0

Maailmojen synty jatkaa Aikatunnelissa alkanutta tarinaa. Tie (aikatunneli) on väylä aikojen välillä ja sitä pitkin pääsee myös rinnakkaismaailmoihin. Kirjassa on kolme näkökulmaa, jotka yhdistyvät eteenpäin mentäessä.

(Seuraavassa sisennetyssä tekstissä on paljastuksia edellisestä osasta, mutta ei varsinaisia spoilauksia)

Rhitan, Patrician pojan tyttären näkökulman maailma on rinnakkaistodellisuudessa Gaiassa. Gaia muistuttaa muinaisaikojen Maata, kuitenkin teknologia on kehittyneempää. Gaian valtiot ovat myös ominaispiirteiltään tunnistettavissa oman aikamme maihin nähden. Rhita on saanut isoäidiltään Esineitä, joiden avulla on mahdollista palata Tiehen ja Patrician kaipaamaan entisaikojen Maahan.

Olmyn, tulevaisuuden ihmisen näkökulma sijoittuu Ohdakkeenvillaan. Ihmiset syntyvät kaupunginmuistissa ja materialisoituvat fyysiseen maailmaan ruumiillistumiskokeissa. Tiedostoissa eläviä partiaaleja on useita kunnes jopa tuhannen vuoden päästä päädytään takaisin kaupunginmuistiin. Kaupunginmuistissa oleminen on tavallaan kuoleman jälkeistä elämää tai elämää ennen ”syntymää”. Kaupunginmuistissa voidaan vierailla, jolloin ulkoista aikaa kuluu paljon vähemmän kuin kaupunginmuistin aikaa. Tulevaisuuden ihmiset ovat jakautuneet kahteen sosiaaliseen ryhmään. Naderiitit ovat konservatiivisia ja vierastavat korkeaa teknologiaa. Geshelsit taasen puhuvat teknologia puolesta, jotkut heistä mm. ottavat itselleen ei-ihmisen olomuodon. Olmy löytää jartin, Tiessä olevan vihollisrodun edustajan ja vangitsee olion omaan persoonallisuuteensa.

Kolmas näkökulmahahmo on Lanier, nyt jo vanha mies, koska hän on kieltäytynyt nuorennushoidoista. Lanier toimii sodan jäljiltä uudelleen kehittyvässä Maassa. Edellisessä osassa tapahtuvan Tien katkaisemisen aikoihin Mirski päätyi Tien toiselle puolelle – ääri tulevaisuuteen. Nyt hän palaa avatarina tärkeän sanoman kanssa – Tie on avattava ja suljettava uudelleen Ohdakkeenvillaan päässä, koska siitä riippuu 75 miljardin vuoden päässä olevien ihmisten valmistautuminen galaksin loppuun.

Kirjaa mainostetaan takakannessa itsenäiseksi jatko-osaksi. Tarina on tavallaan itsenäinen, mutta kärryille saattaa olla vaikea päästä ilman edellisen osan lukemista. Kirjassa on myös henkilöitä tai heidän jälkeläisiään edellisestä osasta. Tarinassa on kiinnostavuutensa. Pääjuoni on melko yksinkertainen - tarina koskee lähinnä aikeita Tien avaamiseen ja sulkemiseen, mutta päätarinan lomassa tuodaan esiin paljon materiaalia ja ideoita maailmoista. Samalla tarina on ärsyttävän hidaslukuinen, tapahtumien tempo olisi voinut olla rivakampaa.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Maailmojen synty

Greg Bear Julkaistu: 1991
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Avainsanat: aikamatkustus

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Eero Mänttäri. Päällys: Piotr Tomaszewski. Scifin parhaita -sarja. Sidottu, kansipaperi.

Suuri sota on päättynyt ja Tien – salaperäisen ja uhkaavan aikatunnelin sisäänkäynnit on suljettu. Uteliaisuus kuitenkin taas herää, kun kaukaisesta tulevaisuudesta saapuvat avatarat palaavat kertomaan sanomaa Tien tuhoamisen välttämättömyydestä: uhkaako sen ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Time Riders: Tuomiopäivän koodi (Time Riders, #3)Aikamatkailijan EspooJuoksu aikaa vastaanTime Riders: Saalistajan aika (Time Riders, #2)Aukkoja ajassa (M-novellit, #30)
Paikalla 32 vierailijaa
Uusin jäsen: Jimbo Whateverson
Jäseniä yhteensä: 8723