Kirja-arvio: Auringon ydin

Kirjoittanut Eija - 4.0

Kirja koostuu erilaisista aineksista. On kirjeitä, katkelmia teoksista, mainos, opetusaineistoa, kouluaineita, otteita sanakirjasta, novellikatkelma, lehti-ilmoitus, ote lakikirjasta, satu, ote kuulustelupöytäkirjasta, palveluun astumismääräys, laulu, valintatehtävä koe, loru, lehtiartikkeli ja terveysjulkaisu. Tulikohan kaikki mainittua? Kohtalaisen erikoisen formaatin lisäksi on tilaa vielä omaperäiselle tarinalle.

Tapahtumat sijoittuvat nykypäivän Suomeen. Maailma ei tosin ole samanlainen kuin omamme vaan eletään vaihtoehtoisessa maailmassa.

Satiirista huumorintajua osoittaa tulisen ruoka-aineen, chilin, rinnastaminen kiellettyyn ja riippuvuutta aiheuttavaan huumausaineeseen. Suomi on perinteisesti ollut kieltojen maa. Alkoholin myynti on monopolisoitu toisin kuin muualla maailmassa. On aikoja jolloin jopa keskioluen myynti oli kielletty joidenkin kuntien kaupoissa. Tupakkatuotteiden hankintaa on alettu tehdä mahdollisimman hankalaksi aste asteelta savuton Suomi kiikarissa – niin miksipä ei kiellettäisi ruoka-aineitakin, jotka vahingoittavat terveyttä.

Todellisuudessa Suomi on ollut ainakin jossain määrin edelläkävijä naisten aseman parantamisessa. Kirjan maailmassa asia käännetään päälaelleen. Kirjan maailman Suomi on edelläkävijä feminaisten – eloisten - jalostamiseen. H.G Wellsin Aikakoneesta on napattu käsitteet eloi ja morlokki. Ne määrittelevät naissukupuolen alarodut. Työteliäs ja fiksu morlokki on epäkelpo. Naisten kuuluu olla eloisten kaltaisia typerähköjä aviomiestensä miellyttäjiä, miehensä holhouksen alaisia ja miehensä kuritettavissa olevia. Heidän hoidettavanaan on koti ja perhe, he eivät käy töissä. Vaimolla ei ole perimisoikeutta, vaan mies perii vaikka vaimo olisi kuolleen sukulainen. Jopa naisten nimet on säädelty niin, että ne eivät voi sisältää R-kirjainta. Kiinnostavaa oli verrata feminaisten jalostukseen liittyvät päinvastaiset vastineet todellisen Suomen tasa-arvon virstanpylväistä.

Auringon ydin on hyvä kirja, paras tähän asti lukemani Sinisalon teos. Hyvin kehiteltyä tarinaa piristää erillismateriaali. Kirjan luki sujuvasti ja muutenkin kirjassa on ajattelemisen aihetta kantilta jos toiselta.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Auringon ydin

Johanna Sinisalo Julkaistu: syyskuu 20, 2013
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifidystopia + yhteiskunnallinen scifi, vaihtoehtohistoria
Avainsanat: kotimainen, satiiri

Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2014.

Olemme 2010-luvun Tampereella, mutta historiassa on 1800-luvulta lähtien tapahtunut muutoksia, jotka ovat tehneet Suomesta Euroopan Pohjois-Korean. Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät. Kaikki riippuvuutta aiheuttavat nautintoaineet on ankarasti kielletty: huumeet, nikotiini, alkoholi ja kofeiini. Seksin helppo saatavuus on sen sijaan valtion ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Ajatolla VeikkoAinoa (Valinta-sarja, #3)Ole luonani ainaJälkeen vedenpaisumuksenLabyrintti (Maze Runner, #1)
Paikalla 30 vierailijaa
Uusin jäsen: Jimbo Whateverson
Jäseniä yhteensä: 8723