Auringon ydin - Johanna Sinisalo8

Kirja-arvio :: Auringon ydin

Kirjoittanut Eija

Kirja koostuu erilaisista aineksista. On kirjeitä, katkelmia teoksista, mainos, opetusaineistoa, kouluaineita, otteita sanakirjasta, novellikatkelma, lehti-ilmoitus, ote lakikirjasta, satu, ote kuulustelupöytäkirjasta, palveluun astumismääräys, laulu, valintatehtävä koe, loru, lehtiartikkeli ja terveysjulkaisu. Tulikohan kaikki mainittua? Kohtalaisen erikoisen formaatin lisäksi on tilaa vielä omaperäiselle tarinalle.

Tapahtumat sijoittuvat nykypäivän Suomeen. Maailma ei tosin ole samanlainen kuin omamme vaan eletään vaihtoehtoisessa maailmassa.

Satiirista huumorintajua osoittaa tulisen ruoka-aineen, chilin, rinnastaminen kiellettyyn ja riippuvuutta aiheuttavaan huumausaineeseen. Suomi on perinteisesti ollut kieltojen maa. Alkoholin myynti on monopolisoitu toisin kuin muualla maailmassa. On aikoja jolloin jopa keskioluen myynti oli kielletty joidenkin kuntien kaupoissa. Tupakkatuotteiden hankintaa on alettu tehdä mahdollisimman hankalaksi aste asteelta savuton Suomi kiikarissa – niin miksipä ei kiellettäisi ruoka-aineitakin, jotka vahingoittavat terveyttä.

Todellisuudessa Suomi on ollut ainakin jossain määrin edelläkävijä naisten aseman parantamisessa. Kirjan maailmassa asia käännetään päälaelleen. Kirjan maailman Suomi on edelläkävijä feminaisten – eloisten - jalostamiseen. H.G Wellsin Aikakoneesta on napattu käsitteet eloi ja morlokki. Ne määrittelevät naissukupuolen alarodut. Työteliäs ja fiksu morlokki on epäkelpo. Naisten kuuluu olla eloisten kaltaisia typerähköjä aviomiestensä miellyttäjiä, miehensä holhouksen alaisia ja miehensä kuritettavissa olevia. Heidän hoidettavanaan on koti ja perhe, he eivät käy töissä. Vaimolla ei ole perimisoikeutta, vaan mies perii vaikka vaimo olisi kuolleen sukulainen. Jopa naisten nimet on säädelty niin, että ne eivät voi sisältää R-kirjainta. Kiinnostavaa oli verrata feminaisten jalostukseen liittyvät päinvastaiset vastineet todellisen Suomen tasa-arvon virstanpylväistä.

Auringon ydin on hyvä kirja, paras tähän asti lukemani Sinisalon teos. Hyvin kehiteltyä tarinaa piristää erillismateriaali. Kirjan luki sujuvasti ja muutenkin kirjassa on ajattelemisen aihetta kantilta jos toiselta.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Auringon ydin

Sidottu, kansipaperi.

Tähtivaeltaja-palkintoehdokas 2014.

Olemme 2010-luvun Tampereella, mutta historiassa on 1800-luvulta lähtien tapahtunut muutoksia, jotka ovat tehneet Suomesta Euroopan Pohjois-Korean. Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät. Kaikki riippuvuutta aiheuttavat nautintoaineet on ankarasti kielletty: huumeet, nikotiini, alkoholi ja kofeiini. Seksin helppo saatavuus on sen sijaan valtion erityissuojeluksessa, ja valtiollinen tiede onkin kehittänyt sen jakelun vaivattomaksi. Ihmissuvusta on jalostettu uusi alalaji: altis, nöyrä ja itseään tyrkyttävä. Ennen heitä kutsuttiin naisiksi.

Yksi vaarallinen huume on kuitenkin jäänyt vielä osittain kitkemättä yhteiskunnasta: chili. Kirjan päähenkilöt Vanna ja Jare sotkevat näppinsä sen rikolliseen välittämiseen. Vannan yrittäessä selvittää, mitä hänen kadonneelle sisarelleen on tapahtunut, Jare törmää outoon uskontokulttiin, jonka käsissä on Auringon ydin. Onko tällä epäinhimillisen tulisella chililajikkeella mahdollisesti vaikutuksia, jotka on syystäkin kielletty?

Suomikumman mestarin uutuusromaani on myös nerokas yhteiskuntasatiiri. Ketkä lopulta hyötyvät ihmisten riippuvuuksista? Voivatko kaikki terveydelliseen hyvään tähtäävät toimenpiteet olla oikeutettuja? Mitä yhtymäkohtia tällä kaikella on meidän omaan aikaamme?

Romaani ampuu Sinisalon yhä tiukemmin suomikumman ytimeen. – Sinisalon vaihtoehtoinen yhteiskunta on yksityiskohtaisesti rakennettu ja se jää mieleen polttelemaan. Markus Määttänen, Aamulehti 20.9.2013

Nyt Sinisalo ei heristä sormea, vaan puristaa kätensä nyrkkiin. Hänen kirjallisessa iskussaan lukijan vatsaan on taitoa ja voimaa. Romaanin jälkeen pitää ottaa hetki lukua. Kääntelen kirjaa kädessäni, ja mietin, että olipahan trippi. Juhani Karila, Helsingin Sanomat 15.10.2013

Sinisalo kirjoittaa herkullisesti eloi-koulutuksesta. Kirjassa on lainattua ja mukailtua monesta tekstilähteestä, myös palveluskoirakoulutuksesta. Kirja ei kuitenkaan manifestoi miesvihaa. (--) Kirjan sukupuolitesteista on lyhyt askel ihmisoikeustesteihin, joilla rajoitetaan toisten ihmisyyttä, jotta se laajenisi niillä, joille mikään ei riitä. Helena Miettinen, Etelä-Suomen Sanomat 21.10.2013

”Hyytävän älykäs dystopia naisia alistavasta, terveysfasistisesta Suomesta.” – Tähtivaeltaja-palkintoraati