Tolkien: Elämä ja teokset - Vesa Sisättö, Juri Nummelin8

Kirja-arvio :: Tolkien: Elämä ja teokset

Kirjoittanut Eija

Kirja on jaoteltu kolmeen osaan. Elämä, Teokset ja Vaikutus.

Elämää kuvaava osio on hyvin pintapuolinen ja lyhyt. Siitä ei saa kunnolla käsitystä kirjailijan persoonasta. Tolkienin elämää sivutaan kyllä myöhemmissä osioissa jonkin verran. Kovin tarkkaa elämän yksityiskohtia en olisi kaivannutkaan, mutta hieman syventävämpi katsaus olisi ollut paikallaan.

Teokset osio onkin sitten kattavampi. Tolkienin elinaikana julkaistujen teosten määrä on varsin suppea. Isoimman lohkon käsittelyssä saa ymmärrettävästi Taru sormusten herrasta, missä pohditaan myös teoksen allegorista merkitystä. Tolkien poika Christopher on kunnostautunut kursimaan Tolkienin keskeneräisistä teoksista julkaistavia kokonaisuuksia. Itselläni on vielä lukematta niistä Silmarillion ja Keskeneräisten tarujen kirja. Sain kuvailujen perusteella jonkinmoisen käsityksen niiden sisällöstä, esim. jo lukemani Húrinin lasten tarina on jonkinlaisessa muodossa molemmissa kirjoissa.

Vaikutus osiossa kerrotaan Tolkien fanikulttuurin kehityskaaresta niin ulkomailla kuin Suomessa. Suomi näkökulma on kiinnostava. Myös Tolkienin vaikutus fantasiakirjallisuuteen on mielenkiintoista luettavaa, vaikka sinänsä ei itselleni uutta tietoa sisältänytkään. Siinä käydään nopeasti läpi fantasiakirjallisuus ennen Tolkienia ja jälkeen. Kattavampi katsaus olisi kiinnostanut, jolloin lukusuosituksia olisi voinut hyödyntää enemmänkin. Selvää tietysti on, että tämän aihepiirin kattavampi sisältö ei olisi kuulunut tähän teokseen vaan ihan johonkin muuhun.

Hobitti ja Taru sormusten herrasta filmatisointeja käsitellään varhaisemmista aina Peter Jacksonin mammuttielokuviin. Jacksonin elokuvien analysointi ja erojen läpikäynti kirjoihin nähden on saanut tilaa. Muita elokuvia kuin Jacksonin versioita en ole nähnyt yhtäkään. Suurin osa niistä taitaa olla tavoittamattomissa muutenkin. Ennen päätöslukua kerrotaan Tolkienin ja muiden taiteilijoiden kuvituksesta sekä Tolkienin vaikutuksesta muuhun taiteeseen kuten musiikkiin, teatteriin ja peleihin. Lopussa on bibliografia suomennetuista teoksista ja lähdeluettelo.

Kirjassa on jonkin verran toistoa, joka johtunee siitä, kun teosta on kirjoitettu paloissa kahden kirjoittajan vuorottelulla. Muuten jäsentely on toimiva ja se on hyvä kotimaisten voimin tehty läpileikkaus Tolkienin tuotantoon ja vaikutukseen.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Tolkien: Elämä ja teokset

Nidottu.

Tolkien – elämä ja teokset on tietokirja fantasiakirjallisuuden mestarista J. R. R. Tolkienista (1892–1973).

Kirjassa kerrotaan, miten Tolkien loi Keski-Maan fantasiamaailman, johon sijoittuvat hänen tärkeimmät teoksensa Hobitti, Taru sormusten herrasta ja Silmarillion. Kirjassa käsitellään Tolkienin tärkeimmät kirjalliset ja aatteelliset vaikutteet, muun muassa suomen kielen ja Kalevalan vaikutus Keski-Maan tarujen syntyyn.

Kirja antaa tietoa myös Tolkienin muusta kaunokirjallisesta tuotannosta sekä hänen tieteellisestä työstään. Loppupään luvut käsittelevät Tolkienin vaikutusta fantasiakirjallisuuteen sekä hänen tuotantonsa elokuva- ja muita sovituksia.

Kirjan liitteenä on kattava bibliografia Tolkienin teosten suomennoksista sekä suomalaisesta Tolkien-tutkimuksesta.