Kirja on jaoteltu kolmeen osaan. Elämä, Teokset ja Vaikutus.

Elämää kuvaava osio on hyvin pintapuolinen ja lyhyt. Siitä ei saa kunnolla käsitystä kirjailijan persoonasta. Tolkienin elämää sivutaan kyllä myöhemmissä osioissa jonkin verran. Kovin tarkkaa elämän yksityiskohtia en olisi kaivannutkaan, mutta hieman syventävämpi katsaus olisi ollut paikallaan.

Teokset osio onkin sitten kattavampi. Tolkienin elinaikana julkaistujen teosten määrä on varsin suppea. Isoimman lohkon käsittelyssä saa ymmärrettävästi Taru sormusten herrasta, missä pohditaan myös teoksen allegorista merkitystä. Tolkien poika Christopher on kunnostautunut kursimaan Tolkienin keskeneräisistä teoksista julkaistavia kokonaisuuksia. Itselläni on vielä lukematta niistä Silmarillion ja Keskeneräisten tarujen kirja. Sain kuvailujen perusteella jonkinmoisen käsityksen niiden sisällöstä, esim. jo lukemani Húrinin lasten tarina on jonkinlaisessa muodossa molemmissa kirjoissa.

Vaikutus osiossa kerrotaan Tolkien fanikulttuurin kehityskaaresta niin ulkomailla kuin Suomessa. Suomi näkökulma on kiinnostava. Myös Tolkienin vaikutus fantasiakirjallisuuteen on mielenkiintoista luettavaa, vaikka sinänsä ei itselleni uutta tietoa sisältänytkään. Siinä käydään nopeasti läpi fantasiakirjallisuus ennen Tolkienia ja jälkeen. Kattavampi katsaus olisi kiinnostanut, jolloin lukusuosituksia olisi voinut hyödyntää enemmänkin. Selvää tietysti on, että tämän aihepiirin kattavampi sisältö ei olisi kuulunut tähän teokseen vaan ihan johonkin muuhun.

Hobitti ja Taru sormusten herrasta filmatisointeja käsitellään varhaisemmista aina Peter Jacksonin mammuttielokuviin. Jacksonin elokuvien analysointi ja erojen läpikäynti kirjoihin nähden on saanut tilaa. Muita elokuvia kuin Jacksonin versioita en ole nähnyt yhtäkään. Suurin osa niistä taitaa olla tavoittamattomissa muutenkin. Ennen päätöslukua kerrotaan Tolkienin ja muiden taiteilijoiden kuvituksesta sekä Tolkienin vaikutuksesta muuhun taiteeseen kuten musiikkiin, teatteriin ja peleihin. Lopussa on bibliografia suomennetuista teoksista ja lähdeluettelo.

Kirjassa on jonkin verran toistoa, joka johtunee siitä, kun teosta on kirjoitettu paloissa kahden kirjoittajan vuorottelulla. Muuten jäsentely on toimiva ja se on hyvä kotimaisten voimin tehty läpileikkaus Tolkienin tuotantoon ja vaikutukseen.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Tolkien: Elämä ja teokset

Vesa Sisättö, Juri Nummelin Julkaistu: lokakuu 3, 2014
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjaelämäkerta
Avainsanat: keski-maa, kotimainen, tolkien

Nidottu.

Tolkien – elämä ja teokset on tietokirja fantasiakirjallisuuden mestarista J. R. R. Tolkienista (1892–1973).

Kirjassa kerrotaan, miten Tolkien loi Keski-Maan fantasiamaailman, johon sijoittuvat hänen tärkeimmät teoksensa Hobitti, Taru sormusten herrasta ja Silmarillion. Kirjassa käsitellään Tolkienin tärkeimmät kirjalliset ja aatteelliset vaikutteet, muun muassa suomen kielen ja ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Vedenneitojen lähteilläSuomenkielinen tieteis- ja utopiakirjallisuus: Bibliografia 1867–1976Lisää kovaa kyytiä ja kaunokaisiaKirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opasHenkiinjäämisen suunnitelma ja muita esseitä kirjallisuudesta
Paikalla 1 jäsen ja 48 vierailijaa
aituriar
Uusin jäsen: Ismo Nahkala
Jäseniä yhteensä: 9753