Maailma vailla loppua - Ken Follett8

Kirja-arvio :: Maailma vailla loppua

Kirjoittanut rudi92

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Maailma vailla loppua on todella hyvä kirja. Se ei kylläkään yllä samalle tasolle, kun edeltäjänsä, mutta erittäin viihdyttävää luettavaa se kyllä on. Juoni on hyvä ja hahmot erilaisia. 

Mutta... Niin kuin varmasti huomasitte, että käytin sanaa hyvä en loistava. Sillä kirja oli ehkä vähän paikoitellen tylsä. Toisin kuin edeltäjänsä, Maailma vailla loppua ei päässyt aivan samalle tasolle henkilöiden, tai edes juonen kannalta. Ensinnäkin minua ainakin ärsytti hieman se, että Merthin oli kuin ilmetty Jack ja Ralph taas kuin William Taivaan pilareissa. Aika mielikuvituksetonta, jos minulta kysytään.

Myös se, että kirjassa käsiteltiin niin vähän rakentamista ensimmäiseen osaan verrattuna, oli loppujen lopuksi huono valinta. Sillä Taivaan pilareissa juuri katedraalin rakentaminen oli se peruskivi, mikä piti kirjan mukaansatempaavana pääteemana, minkä ympärille kaikki ihmissuhteet ja draamat pohjautuivat. Maailma vailla loppua kirjassa tuntui välillä siltä, että rakentaminen oli pakotettu mukaan kirjaan. Ensin sillan rakentaminen, sitten sairaala ja torni. Aivan keksimällä keksittyä.

Ja niin kuin tuossa aikaisemmin totesin, kirja oli paikoitellen tylsä. Jotkin kohdat olisi voinut aivan hyvin typistää pari sivua lyhyemmiksi, tai jopa poistaa kokonaan.

Mutta vaikka arvostelenkin kirjaa kovin sanoin, niin Maailma vailla loppua on todella hyvä kirja. Suurimmalta osin se on hyvä ja päähenkilöt kuvattu loistavasti. Ja voin sanoa, ettei Maailma vailla loppua ole niin huono, etten haluaisi lukea sarjan kolmatta osaa, kun se syksyllä ilmestyy.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Maailma vailla loppua

Alkuteos ilmestynyt 2007. Suomentanut Anu Niroma. Päällyksen kuvat: WSOY:n kuvapankki. Sidottu, kansipaperi. Uusi painos 2017.

Maailma vailla loppua on totisesti kahdeksantoista vuoden odotuksen arvoinen.” – New York Daily News

Pyhäinmiestenpäivänä vuonna 1327 neljä lasta pujahtaa Kingsbridgen katedraalikaupungista lainsuojattomia kuhisevaan metsään. Kesken villin jousipyssyleikin he joutuvat todistamaan, kuinka nuori takaa-ajettu ritari valmistautuu kohtaamaan kuolemansa. Ritari Thomas Langley uskoo lapsille salaisuuden, joka yhdistää aatelisveljesten, villakauppiaan tyttären ja nälkiintyneen näpistelijän kohtalonlangat ainiaaksi – verivalan voimalla.

1300-luvun Englanti ajautuu väistämättömästi sotaan mahtavaa Ranskaa vastaan. Lääketiede, kaupankäynti, arkkitehtuuri ja oikeuslaitos ottavat ennakkoluulottomia edistysaskeleita uuden ajan kynnyksellä, mutta vauras luostarilaitos vastustaa kiivaasti kaikkia muutoksia. Kohta saarivaltakuntaa uhkaa sotaakin hirveämpi onnettomuus, Mustaksi surmaksi kutsuttu paiserutto...

Taivaan pilareista tuttu, valtavin inhimillisin uhrauksin syntynyt Kingsbridgen tuomiokirkko on jälleen kaupungin asukkaiden rakkauden ja vihan, ahneuden ja ylpeyden, kunnianhimon ja koston keskipisteenä.

Maailma vailla loppua -teoksesta sanottua:

”Taivaan pilarien fanien pitkä odotus kannatti: jatko-osa lunastaa odotukset! Maailma vailla loppua on yhtä älykäs ja romanttinen kuin ensimmäinenkin osa.” – New York Daily News

"Kirjan henkilöistä alkaa todella välittää: lukija elää ja hengittää heidän mukanaan lapsuudesta saakka ja joutuu kantamaan ne salaisuudet, joita he epätoivoisesti yrittävät peitellä." – Daily Express (UK)

"Valtava kirja sanan täydessä merkityksessä, kaikenkattava ja silti yksityiskohtainen, väkevä tarina täynnä hienosti piirrettyjä henkilöhahmoja." – Choice Magazine (UK)