Uneton yö - Stephen King7

Kirja-arvio :: Uneton yö

Kirjoittanut Cliffer666

Tuhti ja melko mielenkiintoinen sekoitus kreikkalaisen mytologian aineksia sekä Kingin oman fantasiamaailman elementtejä liitettynä toisaalta hyvinkin arkiseen ympäristöön ja "pelikentälle". Siinä sitä onkin sitten melkoinen keitos. Kytkökset "Musta Torni"-sarjaan ovat selkeät ja vahvat, joskaan niitä ei oikein voi sen tarkemmin selventää spoilailematta liikaa.. Joka tapauksessa linkittymät ovat varsin mielenkiintoiset ja lopussa paljastetaan tähän liittyen jopa osa koko kirjan tarkoitusta.. Paikoin hyvinkin kiehtovaa luettavaa, joskin joitakin suvaintokohtia olin havaitsevinani, en ole aivan vakuuttunut, riittävätkö romaanin tapahtumat aivan kitkatta kantamaan yli 700 sivuista pituuttaan.. Kuitenkin oikein hyvän tasoinen teos King-tuotannossa, vaikken pysty tätä mestariteokseksi asti arvostamaankaan.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Uneton yö

Alkuteos ilmestynyt 1994. Suomentanut Ilkka Rekiaro.

Kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (kauhuromaanit) 1995.

1. painos 1994. Kannen kuva: Joona Vainio. Sidottu, kansipaperi.
3. painos 1999. Kannen kuva: Jyrki Loukkaanhuhta. Nidottu.
4. painos 2000. Nidottu.

Derryn kaupungissa kuohuu: Elämän ystävät ja naisen vapauden puolustajat ottavat rajusti yhteen. Edessä on ratkaiseva välienselvittely, suuri joukkomielenosoitus.

Mutta myös korkeammat voimat, Tarkoitus ja Sattuma, näkevät tässä tilaisuuden mitellä voimiaan. Kumpikin värvää itselleen sotilaita ja aseistaa heitä keinoin, jotka eivät ole tästä todellisuudesta.

Kumman aseet ovat tehokkaammat, kumman sotilaat neuvokkaammat, kumpi perii voiton?

Kingin lukijoille tuttu Derryn kaupunki on elänyt hiljaiseloa sen jälkeen kun SE saatiin tuhotuksi. Mutta nyt siellä kiehuu jälleen: Elämän ystävien liike on ottanut aborttiklinikan silmätikukseen ja soppaa hämmentämään on vielä tulossa maankuulu feministipoliitikko Susan Day.

Ralph Roberts on tosi vahva derryläinen, joka on vastikään menettänyt vaimonsa – Carolyn on kuollut syöpään. Siitä lähtien häntä on vaivannut unettomuus, joka pahenee aina vain, kokeilipa hän siihen mitä keinoja hyvänsä.

Mutta unettomuudesta onkin aivan odottamattomia seurauksia. Ralph alkaa nähdä tämän todellisuuden tuolle puolen: hän näkee ihmisiä ympäröivät aurat ja niistä jokaisen mielentilan ja terveyden; hän näkee mitä he aikovat, mikä on hyväksi ja mikä pahaksi; hän näkee salaperäiset pikku olennot, joiden kynsissä on ihmisten kohtalo.

Ja mitä selvemmin hän asiat näkee, sitä pahemmin ne kärjistyvät. Mukava naapuri Ed Deepneau pahoinpitelee odottamatta vaimonsa. Abortin puolustajat ja vastustajat ottavat kiivaasti yhteen ja Susan Dayn esiintymisestä uhkaa tulla hirvittävä verilöyly.

Uusien kykyjensä myötä Ralph ja hänen kohtalotoverinsa, leskirouva Lois Chasse saavat tärkeän tehtävän: heidän on torjuttava kauhea onnettomuus, jolla Susan aikoo korjata satoa.