Merten gorilla (Sally Jones #1) - Jakob Wegelius8

Kirja-arvio :: Merten gorilla

Kirjoittanut Matti Karjalainen

Sarjakuvataiteilija Hugo Pratt taisi joskus sanoa, että suurten seikkailijoiden aikakausi päättyi 1930-luvun puolivälissä. Luontevaa onkin, että myös Jakob Wegeliuksen "Merten gorillan" (WSOY, 2017) tapahtumat sijoittuvat niille main.

Romaanin päähenkilö on Sally Jones -niminen gorilla, joka palvelee Hudson Queen -aluksella konemestarina ystävänsä suomalaissyntyisen kapteeni Henry Koskelan eli tuttavallisemmin Pomon alaisuudessa. Tapahtumat saavat alkunsa kun mies nimeltä Alphonse Morro pestaa eränä iltana kaksikon hämärältä tuntuviin hommiin, koska sen kummemmin suomalaisilla kuin apinoillakaan ei ollut tapana kysellä turhia (s. 612).

Sallyn ja Pomon ei olisi kannattanut suostua keikkaan. Kyse on nimittäin aseiden salakuljetuksesta, johon ovat sotkeutuneet häikäilemättömät ja vaikutusvaltaiset tahot. Tilanne äityy niin pahaksi, että Hudson Queen uppoaa joen pohjaan ja Koskela heitetään vankilaan syytettynä Morron murhasta. Sally Jonesin ja hänen uskollisten ystäviensä täytyy yrittää keinolla millä hyvänsä todistaa ystävänsä syyttömyys. Lopulta seikkailu vie Sallyn lopulta aina Intiaan, Bhapurin upporikkaan maharadjan hoviin asti.

Wegelius on kirjoittanut kiehtovan ja aavistuksen verran hidastempoisen seikkailuromaanin, jossa on mukana enemmän Jules Verneä kuin Timo Parvelaa (tai aseta jälkimmäisen kirjailijan kohdalle haluamasi nykykirjailija). Vanhan liiton henkeä korostaa sekin, että kaikki sen henkilöhahmoista ovat aikuisia, mikä on melko poikkeuksellista 2000-luvun lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Ystävyyden merkitystä korostavassa tarinassa on mukana myös tummempia sävyjä - henkirikoksia (kuten alkuperäinen nimi, astetta raflaavampi "Mördarens Apa" kertoo), parisuhdeväkivaltaa, alkoholin käyttöä - mutta sen verran taiten kerrottuna, että jo alakouluikäinen lukija voi kirjaan huoletta tarttua. Kokemus osoitti, että seitsemänvuotias kuulija nautti romaanista siinä missä aikuinenkin. Sivuja on melkein 650, mikä karkoittanee osan potentiaalisesta lukijakunnasta, mutta kunhan alkuun on päässyt, imaisee tarina tehokkaasti mukaansa.

Sally kohtaa maailmalla seikkaillessaan monenlaisia ihmisiä, amerikanitalialaisesta harmonikkavirtuoosista portugalilaiseen fadolaulajattareen. Läheskään kaikki heistä eivät ole sitä miltä he näyttävät, ja niin ihmisluonnon hyvät kuin huonotkin puolet tulevat gorillallemme tutuiksi. Luvassa onkin lukuisia yllätyksellisiä käänteitä, mikä lisää entisestään kirjan viehätysvoimaa.

Sally Jones on kerta kaikkiaan mainio päähenkilö, hieno mies [...] ellei siis oteta huomioon sitä, että olet naaraspuolinen. Ja gorilla (s. 301). Käsistään kätevä, ystävällinen Sally on enemmän hiljainen sivustatarkkailija kuin toiminnallinen sankari.

Ei voi sanoa muuta kuin että olipahan vaan hieno lastenromaani!


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
KAMPANJA: Storytelissä pidennetty ilmainen kokeilujakso 30 päiväksi!

Merten gorilla

Alkuteos ilmestynyt 2014. Suomentanut Kati Valli. Nidottu.

Pohjoismaiden parhaaksi valittu nuortenkirja nyt suomeksi!

Palkittu ja ylistetty Merten gorilla on klassisten seikkailuromaanien sukua, huimaava tarina salaisuuksista, ystävyydestä, toivosta ja anteeksiannosta.

Merten gorillan kertoja on Sally Jones, rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä – ja gorilla. Kun Sally ja hänen Pomonsa, suomalaiskapteeni Henry Koskela, saavat lastikeikan Portugalissa, heidän laivansa haaksirikkoutuu ja kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin. Pian Koskela tuomitaan syyttömänä Alphonse Morro -nimisen miehen murhasta ja koko Lissabon jahtaa ”murhamiehen gorillaa”. Uskollinen Sally päättää todistaa kaikille, että Pomo on syytön, ja siitä alkaa seikkailu, joka vie gorillan Lissabonin sataman hämyisistä kortteleista maailman merille ja aina Intiaan saakka.

Runsas, rikas ja lämmin tarina on täynnä huikeaa seikkailua ja yllättäviä käänteitä. Sitä koristaa Jakob Wegeliuksen oma, upea mustavalkokuvitus.