8

Kirja-arvio: Uuskummaa? Modernin fantasian antologia

Kirjoittanut Juippi
()

Novelli on kirjallisuuden laji, joka ei itselleni ole (vielä) oikein auennut. Uuskummaa? oli kuitenkin positiivinen poikkeus. Kirjan novellit pitävät, mitä lupaavat: kummallisia hahmoja, juonenkäänteitä ja maisemia riittää. Tarinat ovat keskenään erilaisia, mutta yllättäen syntyy kuitenkin sellainen tunne, etteivät kirjailijat ole vielä tajunneetkaan mihin kaikkiin suuntiin uuskummaa voi kuljettaa. Kokoelman aino heikko lenkki on Afasian valtionsalaisuudet. Tarinassa vain säntäillään päättömästi ympäriinsä, mätetään outouksia päin näköä, eikä saavuteta minkäänlaista jännitettä tai tunnelmaa. Muut novellit ovatkin sitten kaikki paikkansa kokoelmassa ansainneet. Uuskumman? ehdoton kolmen kärki ovat Kelly Link, Jeff VanderMeer ja Jeffrey Ford, ilman mitään keskinäistä jäerjestelyä. Kaikki kolme luovat taitavalla tarinankuljetuksella loistavia tunnelmia ja ihmeen tuntua. Heidän novellinsa imaisevat armotta mukaansa. Muut tarinat tarjoavat enemmän tai vähemmän kelvollista luettavaa. Varsinaisia floppeja ei ole, mutta ei toisaalta kolmen edellämainitun novellin nerouttakaan.
Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10Toimittanut Jukka Halme. Suomentaneet Kristiina Drews, Satu Hlinovsky, Johanna Vainikainen-Uusitalo ja Jukka Halme. Kansi: Ninni Aalto. Esipuhe ja kirjailijaesittelyt: Jukka Halme. Nidottu.

Tähtifantasia-palkintoehdokas 2006.

Sisällys:

  • Jeff VanderMeer: Salainen elämä (Secret Life, 2002)
  • Kelly Link: Taikuutta vasta-alkajille (Magic for Beginners, 2005) – Nebula-palkinto 2005, Locus-palkinto 2006
  • Margo Lanagan: Kun siskoni laulettiin pikeen (Singing My Sister Down, 2004) – World Fantasy -palkinto 2005
  • Stepan Chapman: Afasian valtionsalaisuudet (State Secrets of Aphasia, 2002)
  • Carol Emshwiller: Mummi (Grandma, 2002)
  • Gene Wolfe: Kehdosta (From the Cradle, 2002)
  • Liz Williams: Tummaa hunajaa (Honeydark, 2002)
  • China Miéville: Lemmikki (Familiar, 2002)
  • Jeffrey Ford: Jäätelön valtakunta (Empire of Ice Cream, 2003) – Nebula-palkinto 2004

Valistuneen fantasiaharrastajan velvollisuus on etsiä ja lukea haastavaa kirjallisuutta, joka ei epäröi poiketa tutusta ja turvallisesta. Uuskummaa? on kokoelma spekulatiivista fiktiota, joka pyrkii lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun. Nämä yhdeksän kirjailijaa ja kertomusta edustavat modernin fantasianovellistiikan terävintä kärkeä.

Arvosteluja:

"Uuskummaa-teos on hyvä todiste siitä, että fantastiset elementit ovat yhä keskeisempi osa nykyaikaisen kaunokirjallisuuden keinovalikoimaa." – Toni Jerrman, Helsingin Sanomat

”Jokainen kokoelman novelli on hyppäys uuteen, raikkaaseen ja outoon tapaan nähdä maailma.” – Vesa Sisättö, Länsiväylä

”Silkkaa neroutta!” – Markus Neuvonen, Legolas

”Nämä tarinat todella vakuuttavat.” – Aleksi Kuutio, Tähtivaeltaja

”Fantasian nykytilaa luotaava kokoelma, joka avartaa käsityksiä lajin muoto- ja keinovalikoimista.” – Tähtifantasia-palkintolautakunta