Viimeinen manner (Kiekkomaailma #22) - Terry Pratchett5

Kirja-arvio :: Viimeinen manner

Kirjoittanut Maailmanherra

Viimeinen manner toimii Suomeksi huonommin kuin yksikään aiemmista Pratcheteistä. Elävän Musiikin kiitollinen kuolema on pientä tähän verrattuna. Paketti pysyy kuitenkin kasassa, mutta kasa Australian-murteeseen liittyviä vitsejä menee täysin ohi. Teoksen toinen taakka on päähenkilö eli Rincewind. Kyseessä on hyvin epäkiinnostava ja epäkarismaattinen hahmo jonka toimet liittyvät yleensä lähinnä pakenemiseen. Tällä kertaa Rincewind nousee kuitenkin huomattavasti mielekkäämmäksi hahmoksi kuin aiemmissa opuksissa. Vastapainona toimii onneksi, Näkymättömän Yliopiston opettajakunta johdossaan hykärryttävä Arkkikansleri Mastrum Ritkuli. Herrojen ylimielisyys ja keskinäiden kiistely pahimmankin vaaran uhatessa irrottaa huomattavasti enemmän hupia kuin Rincewindin toilailut. Kirja ei sisällä suuria oivalluksia vaan on lähinnä huumoria Australian kustannuksella. Aika ajoin tuntuukin teennäisyyden maku, sen verran halpoja vitsejä viljellään. Lähinnä evoluution Jumala oli keskivertoa parempi oivallus. Parempi kuin Elävät Kuvat, huonompi kuin Viikatemies, asettuu johonkin Valon tanssin ja Elävän musiikin väliin.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Viimeinen manner

Alkuteos ilmestynyt 1998. Suomentanut Mika Kivimäki. Kannen kuva: Josh Kirby. Sidottu, kansipaperi.

Jotain on tavallista enemmän pielessä Näkymättömässä Yliopistossa, tuossa Ankh-Morporkin ylimmässä opinahjossa. Yliopistolle tuiki tärkeä kirjastonhoitaja on sairastunut, eikä häntä pysty parantamaan kukaan muu kuin kateissa oleva Rincewind-velho. Etsintäpartion mukaan Rincewindin jäljet johtavat Kiekkomaailman äärilaidalle, vihoviimeiselle Nelieksän mantereelle.

Juuri sinne toivottomaksi tunariksi tiedetty Rincewind aikoinaan päätyi, kun velhoveljet halusivat päästä hänestä eroon. Kenguruiden ja krokotiilien parissa elelevä Rincewind kärsii kyllä kuumuudesta, mutta toisaalta elämä on mukavan rauhallista. Kunpa vain toiset velhot eivät roikkuisi kannoilla…

Viimeinen manner on pratchettmaisen hykerryttävä huumoripaketti oudosti Australiaa muistuttavasta paikasta.