Linnunrata: Viisiosainen trilogia - Douglas Adams9

Kirja-arvio :: Linnunrata: Viisiosainen trilogia

Kirjoittanut Adolfina Romanov

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Mahtavaa todellakin. Ensinnäkin: suurenmoinen idea niputtaa koko sarja samojen kansien väliin. Kirjat ovat niin ohuita, että ne lukee mielellään yhteen putkeen. Mutta sitten itse kirjoihin: Osa 1 on kerrassaan täydellinen, samoin 2 ja 3, mutta 4 ja 5 masentavat. Ne tuntuvat niin ylimääräisiltä ja väkisintehdyiltä. Tunnelma ei ole enää rentoa, eikä enää ole mitään mille nauraa. Varsinkin 4 on suorastaan karmea: pelkkää Arthurin ja Fenchurchin (josta ei sittemmin kuultu) romanttista lätinää. Zaphodin haihtuminen savuna ilmaan on niin surullista, että nyyh, ja kun Marvin tekee paluun, niin hänkin lopulta kuolee tai jotain sinne päin. Olisin ollut tyytyväisempi, jos tarina olisi päättynyt jo kolmanteen osaan mutta ei. Mutta on tämä silti ihan lukemisen arvoinen, kunhan vain osaa olla leikkimielinen ja luova.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Linnunrata: Viisiosainen trilogia

Alkukielinen kokoelmateos ilmestynyt 1997. Suomentaneet Pekka Markkula ja Jukka Saarikivi. Päällys: Heikki Kalliomaa. 10. ja 11. painos 2005. Sidottu.

Viisiosainen scifi-parodia viimein yksissä kansissa

Douglas Adams ei tiennyt mitä teki, kun hän 27-vuotiaana julkaisi hulppean esikoisromaaninsa Linnunradan käsikirja liftareille. Hurjaa verbaaliakrobatiaa pursuavasta kirjasta tuli yhdessä rysäyksestä valtava bestseller, joka poiki kuunnelman, televisiosarjan, kaksi lp-levyä ja neljä jatko-osaa.

Nyt Adamsin kirjasarja, maailman ainoa viisiosainen trilogia, on viimein julkaistu yhteisniteenä. Kirjoissa Arthur Dent, Ford Prefect ja kumppanit koluavat maailmankaikkeuden kaukaisinta kolkkaa myöten ja saavat siinä sivussa selville elämän tarkoituksen ja Jumalan viimeisen viestin luomakunnalleen.

Linnunrata sisältää teokset Linnunradan käsikirja liftareille, Maailmanlopun ravintola, Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki, Terve, ja kiitos kaloista sekä Enimmäkseen harmiton. Ne luettuasi suhtaudut tieteiskirjallisuuteen varmasti uudella tavalla: suu virneessä.