Punainen kuningatar (Hopea #1) - Victoria Aveyard4

Kirja-arvio :: Punainen kuningatar

Kirjoittanut Milu

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Ihmettelen, olenko lukenut eri kirjan kuin moni muu.

Alusta asti Punainen kuningatar ei lukukokemuksena varsinaisesti erottunut muista viimeaikaisista YA-dystopioista. Sinänsä kiinnostavat yhteiskunnalliset yksityiskohdat tuntuivat trivialisoiden kerrotuilta (ikään kuin kirjailija itsekin olisi lukenut tämän jo 100 kertaa).

Hyvin pian alun jälkeen tapahtui suorastaan leegio niin isoja yhteensattumia, että uskottavuus tuntui karisevan tarinasta pahasti.

Suunnilleen tässä vaiheessa aloin kiinnittää huomiota myös kirjailijan ärsyttävän liukuhihnamaiseen taipumukseen lisätä dramatiikkaa kertaamalla kohtauksen (?) viimeisessä kappaleessa kaiken vielä kerran ja painottamalla tiettyjä asioita. Myös kirjailijan draamakäsikirjoittajatausta kai näkyy siinä, että ympäristö ja hahmot tuntuu olevan kuvattu visuaalisia kliseitä hyödyntämällä.

Plussaa kuitenkin siitä, että tarina tosiaan eteni nopeasti. Kunhan tylsät kohdat skippaili (esim. romanssit), niin olihan tässä ihan reipasta toimintaa ja taisteluita.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Punainen kuningatar

Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Jussi Korhonen. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti. Sidottu.

”Jännittävän sarjan alku... Jos aiot lukea yhden kirjan, lue tämä!” – Guardian

Uuden fantasiasarjan mykistävä ensimmäinen osa!

Veri jakaa ihmiset kahteen kastiin – punaisiin ja hopeisiin. Punaiset ovat rahvas, jota lähes jumalallisia voimia omaava hopeisten eliitti hallitsee.

Mare Barrow on 17-vuotias punainen taskuvaras ja joutumassa pian sotaväkeen. Tilanne muuttuu yllättäen, kun vastarintaliike Purppurakaarti horjuttaa hopeisten ylivaltaa, ja suojellakseen ystäväänsä Mare päätyy hopeisten keskuuteen. Siellä hänelle ja hopeisten hoville valkenee, että punaisesta verestä huolimatta Marella on oma, kuolettava voimansa.

Maresta tehdään hopeisten prinsessa, mutta maailmassa, jossa vallankumous ja rakkaus sekä valta ja oikeus kamppailevat, ei mikään ole mustavalkoista ja kuka tahansa voi pettää kenet tahansa.

Punainen kuningatar on Yhdysvalloissa valtavan menestyksen saavuttaneen uuden fantasiasarjan ensimmäinen osa. Victoria Aveyardin kiehtova maailma, särmikkäät henkilöhahmot ja hengästyttävät juonenkäänteet pitävät lukijan tiukassa otteessa alusta loppuun. Tarinaa on luonnehdittu yhdistelmäksi Game of Thronesia ja Outolintua, ja Universal Studios on hankkinut sen elokuvaoikeudet.

”Loistava. Vangitseva. Täynnä toimintaa. Pakko lukea yhdeltä istumalta.” – USA Today

”Victoria Aveyard on dystopian uusi kuningatar.” – Guardian

"Punainen kuningatar on henkeäsalpaavan koukuttava sarjan aloitus, joka yhdistelee omalaatuisella tavalla fantasiaa ja dystopiaa." – Dysphoria-blogi

”Aveyard punoo uskottavan uuden maailman, jossa Mare ja hänen kaksi miestään kieppuvat luokkayhteiskunnan kasvavissa jännitteissä. Vallankumous peittää rakkaussuhteet alleen ja kiivastahtiset toiminnalliset yllätykset seuraavat toisiaan. Luovasti etenevä, vahvojen henkilöhahmojen kuljettama tarina puhaltaa uutta eloa ja uskoa fantasian tenhoon.” – Kirkus Review