Joutomaa (Musta torni #3) - Stephen King10

Kirja-arvio :: Joutomaa

Kirjoittanut Pate64

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Tämä on ehdoton suosikkini Torni-kirjoista ja tavallaan asetti riman ja odotukset jopa hieman liian korkealle jatkoa ajatellen.

Kaikki toimii, revolverimiesoppilaiden koulutus, Shardik-karhun tapaus, Jaken vetäminen meidän todellisuudestamme Rolandin maailmaan, Joenylityspaikka, Ludin kauhut ja tietenkin Blaine.

Juna, joka osaa ajatella, rakastaa arvoituksia ja on täysi psykopaatti. Vain King voi saada tällaisen absurdiuden toimimaan. Kirjaa ei malta laskea käsistään, King on elämänsä vedossa ja esimerkiksi se hetki kun sankarimme saapuvat Keski-Maailman rajalle, on kuvattu niin elävästi, että voin mielessäni nähdä kaukaisuuteen ulottuvan maiseman kiemurtelevine jokineen ja horisontissa häämöttävine kaupungin tornineen.

Aikoinaan, kun luin tämän kirjan, jatko-osista ei ollut vielä tietoakaan. Olikin tuskallista odottaa seuraavaa osaa vuosikausia. 

Kolme korttia pakasta aloitti Torni-tarinan huippuvaihteen ja Joutomaa täydensi sen. Siksi valitettavasti jatko-osat ei ihan yltäneetkään samalle mielikuvituksen ja tarinankerronnan tasolle. 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Joutomaa

Alkuteos ilmestynyt 1991.

Kolmas sija Locus-palkintoäänestyksessä (kauhuromaanit) 1992.

1. laitos: Musta torni III: Joutomaa (The Dark Tower III: The Waste Lands). Suomentanut Kari Salminen. Book Studio 1993. Nidottu.
2. laitos: Tammi, 2005. Suomentanut Kari Salminen. Kuvitus: Ned Dameron. Sidottu.

Musta torni -sarjan kolmannessa kirjassa revolverimies Rolandin matkakumppaneina ovat Eddie ja Susannah Dean, jotka saavat huomata, että jotain on pahasti vialla. Vaikuttaa siltä, kuin Roland olisi vääjäämättä tulossa hulluksi. Hänen muistinsa on jakautunut kahtia. Jake, toisen maailman asukki joka on kuollut jo kahdesti, ei jätä Rolandin mieltä rauhaan. Hän pyrkii takaisin Rolandin luo, mutta ensin on löydettävä avain maailmojen väliseen oveen.

Rolandin ja hänen joukkionsa matka kulkee suuren metsän ja avarien tasankojen poikki aavemaiseen Ludin kaupunkiin, joka oudolla tavalla muistuttaa New Yorkia. Maailmaa koossa pitävä Säde kulkee Ludista joutomaan halki suoraan kohti Mustaa tornia, ja Sädettä pitkin kulkee pirullinen, arvoituksia rakastava juna nimeltä Blaine...

Stephen Kingin Musta torni -sarja tarjoaa unohtumattoman lukuelämyksen niin fantasian, kauhun kuin scifinkin ystäville. Revolverimies Rolandin matka kohti salaperäistä Mustaa tornia muodostaa ainutlaatuisen laajan yhtenäisen kokonaisuuden, johon on luvassa kaikkiaan seitsemän osaa.