Kyylän kyydissä - Diana Wynne Jones8

Kirja-arvio :: Kyylän kyydissä

Kirjoittanut Moon Alchemy

Pidin tästä kirjasta, kuten kaikista muistakin Jonesin kirjoista. Annoin kirjalle neljä tähteä, koska sen juoni oli todella hyvin rakennettu, ja juonenkäänteitä oli paljon ja ne olivat yllätyksellisiä. Henkilöistä sanoisin sen verran, että kirjailija on onnistunut ujuttamaan heihin jokaiseen mielenkiintoisia ja hurmaavia piirteitä, mutta on toisaalta antanut heille myöskin huonoja luonteenpiirteitä, mikä tekee henkilöistä eläviä. Kirja oli kaiken keikkieen hyvä, vaikkei ihan viiteen tähteen yltänytkään. Jotain siitä puuttui, en vain osaa määrittää että mitä. Ehkä sisarusjoukon jäseniä olisi voinut vielä hiukan kuvata, ja heistä kertoa enemmän. Kirja olisi myös saanut olla pidempi, mutta niinhän sitä tulee ajateltua jokaisen hyvän kirjan kohdalla.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Kyylän kyydissä

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Anna-Maija Viitanen. Päällyksen kuva: Dave Eastbury. Sidottu.

World Fantasy -palkintoehdokas 1985.

Koko mylläkkä alkoi siitä, kun Howard Sykes koulusta tullessaan löysi keittiöstä pienipäisen, pitkäkoipisen Kyylän. Yksioikoisin sanakääntein tämä ilmoitti, ettei lähtisi mihinkään ennen kuin Howardin isä olisi maksanut sen minkä oli Archerille velkaa, eli kaksi tuhatta.

”Kuka on Archer?” kysyi Howard.

Se selvisi hänelle vähin erin, eikä aina järin miellyttävällä tavalla. Archer oli yksi seitsemästä sisaruksesta, jotka maagisilla voimillaan pitivät vallassaan koko kaupunkia sähkönjakelua myöten. Eivätkä heidän valtapyrkimyksensä päättyneet siihen. Joku heistä oli päättänyt altistaa valtaansa koko maailman. Hän oli jo pitkään kiristänyt Howardin isältä säännöllisin väliajoin kaksi tuhatta, mutta ei suinkaan rahassa, vaan sanoina. Kuka vallanhimoisista sisaruksista se oli? Ja miten sanat liittyivät hänen häikäilemättömiin tavoitteisiinsa?

Howard tempautuu Kyylän kyydissä mukaan huimaan tapahtumaketjuun, joka liikkuu sekä menneisyydessä että avaruusajassa. Samalla kun typerryttävä totuus paljastuu, Howardille selviää myös millainen mahti sanoilla saattaa olla.

Diana Wynne Jones on tuottelias englantilainen nuortenkirjailija. hänen juurensa ovat Essexissä, joka on kuulu noidistaan – ei siis ihme, että Kyylän kyydissä samoin kuin hänen ensimmäinen suomennettu nuortenkirjansa Tuli ja myrkkykatko liikkuvat vauhdikkaasti noitien ja taikojen maailmassa.