Aikaloukku (Across Realtime #2) - Vernor Vinge6

Kirja-arvio :: Aikaloukku

Kirjoittanut Eija

Rajattu ympäristö pystyttiin sulkemaan kuplaan, stasikseen, missä aika pysähtyy ulkopuoliseen reaaliaikaan nähden. Kuplat tuhoutuivat määrätyn ajan kuluttua eli näin pystyttiin siirtymään ajassa määrättömän pitkälle eteenpäin. Matkustusta tehtiin niin lyhyillä tuntien tai päivän mittaisilla hyppäyksillä kuin pidemmillä sadan ja tuhansien vuosien hypyillä.

Aikaloukku on jatkoa Rauhansodalle ja ei toimi ollenkaan itsenäisenä teoksena, vaikka aikakausi on miljoonien vuosien päässä edellisen kirjan tapahtumista. Kuplien synty ja mekanismi on selitetty Rauhansodassa eikä Aikaloukussa asioita selitetä enää millään lailla. Pääasiassa tarinassa selvitetään ikivanhaa murhaa. Valtataistelua käydään siirtokunnassa, missä on vain 300 ihmistä enää jäljellä.

Lukeminen hieman takkusi – ehkä en ollut tarpeeksi kiinnostunut juonesta tai muuten vaan keskittymiseni ei ollut tällä kertaa 100 prosenttista.  


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Aikaloukku

Alkuteos ilmestynyt 1986. Suomentanut Einari Aaltonen. Nidottu.

Prometheus-palkinto 1987, Hugo-palkintoehdokas 1987.

Eletään viidenkymmenen miljoonan vuoden päässä tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä, miksi maailmassa on jäljellä vain kolmesataa ihmistä. Mielipiteet jakautuvat kahteen leiriin, kun ihmiskunnan rippeet miettivät, pitäisikö heidän asettua asumaan yhteen paikkaan ja luoda pohja uudelle ihmiskunnalle vai suunnata kohti tulevaisuutta energiakenttien avulla. Kentät ovat kuplia, joiden sisällä aika pysähtyy.

Kaikki muuttuu, kun eräs ihminen kuolee tultuaan jätetyksi kuplan ulkopuolelle muiden matkatessa tulevaisuuteen. Murhaajan löytäminen sälytetään ainoan jäljellä olevan poliisin, Wil Briersonin tehtäväksi.

Vernor Vinge (s. 1944) yhdistelee Aikaloukussa salapoliisitarinaa ja tiedeseikkailua. Romaani on jatkoa 2007 ilmestyneelle Rauhansodalle. Like on julkaissut useaan otteeseen palkitulta Vingeltä myös teokset Linnunradan ääret ja Taivaan syvyydet.