Kirja-arvio: Kahdeksan

Kirjoittanut Eija - 3.0

Kirjan tapahtumat pyörivät vanhan shakkipelin ympärillä – aikanaan Kaarle Suurelle kuuluneen pelin, joka tuo haltijalleen oikein käytettynä suunnattomasti valtaa. Pelin osat on kätketty ja lähes jokainen kirjan suuresta henkilökaartista on pelaajia, jotka tekevät siirtojaan löytääkseen pelin kaikki osat ratkaistakseen sen arvoituksen.

Tarinaa kerrotaan kahdella aikajanalla – 1790 luvulla ja 1970 luvulla. Varsinkin 1790 luvun jaksoissa on todellisia historiallisia hahmoja älytön määrä.  Osa hahmoista on hyvinkin tuttuja kuten Katariina Suuri ja Napoleon, mutta suuri osa henkilöistä on vähemmän tunnettuja nimiä. Aika hyvin kirjailija saa hahmojen todellisen elämänkulun ujutettua tarinaansa – joitain oli ihan pakko tarkistaa Wikipediasta.

Kirja on kirjoitettu 1988 ja saanut jatko-osansa kahden vuosikymmenen jälkeen 2008. (Luin vuoden 1989 suomennoksen nimellä Musta kuningatar, missä kirjan kansipaperissa kirjailijan nimikin on kirjoitettu väärin. Sittemmin kirjasta on tehty uusi laitos nimellä Kahdeksan.) En innostunut kirjasta niin paljoa, että jatko-osa, Tuli, olisi lukulistalla. Kirjassa olevat ratkaisut osuivat vähän liian kätevästi kohdilleen, epäuskottavuus oli ilmeistä.  Tarinan luki kuitenkin suuresta sivumäärästä huolimatta kohtalaisen sujuvasti. (3.1.2019)

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Kahdeksan

Katherine Neville Julkaistu: 1989
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: historia, mainstream, jännitys, mysteeri

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Seppo Loponen.

1. painos: Musta kuningatar. WSOY, 1989. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1989. Kaksi osaa. Sisältää Nevillen esipuheen. Sidottu, kansipaperi.
2. laitos: Kahdeksan. Bazar, 2010. Taitto: Taina Leino. Kannen suunnittelu: Claire Ward. Etukannen kuva: Marc Schlossman. Nidottu.

Salaperäinen shakkipeli, historiallinen ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Kolme päivää armonaikaa (Nick Carter, #100)Murhamystiikkaa: Okkulttisia etsivätarinoita (Aavetaajuus-kirjat, #1)Tuomiopäivän aamu (The Man from U.N.C.L.E., #2)Mustanmeren hauta (Dirk Pitt, #24)Kuoleman enkeli (Eve Dallas, #6)
Paikalla 3 jäsentä ja 46 vierailijaa
Ruska, LordStenhammar, Pisania
Uusin jäsen: Ruska
Jäseniä yhteensä: 9376