Kuninkaan paluu (Taru sormusten herrasta #3) - J. R. R. Tolkien10

Kirja-arvio :: Kuninkaan paluu

Kirjoittanut Lukijatar

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Teos sisältää viimeiset kaksi kirjaa kaikkiaan kuuden kirjan kokonaisuudesta, joka tunnetaan nimellä Taru sormusten herrasta. Viimeisissä osissa vaivutaan syvemmälle maailmanlopun tunnelmiin, vaikka valonsädekin vielä ehtii lopussa välkähtää kaiken tuhon jälkeen. Tuhatsivuinen teos saa ansaitsemansa päätöksen, joka on sekä vaikuttava että surumielinen. 

Rytmillisesti osat 5-6 ovat tasapainoisempia kuin osat 3-4, ja erityisesti loputtomaksi muistamani luku 6 on paljon tiiviimpi kuin mielikuvissani. Juonen langat sidotaan yhteen suorastaan klassiseen tapaan ja tarina päättyy kuten arvata saattaa, mikä toki tässä yhteydessä toimii. Kyllä Harmaat satamat aina jättää haikean olon. 


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Kuninkaan paluu

Alkuteos ilmestynyt 1955. Suomentanut Kersti Juva. Runot suomentanut Panu Pekkanen. Tarkistettu laitos: WSOY, 2002. Päällys: Sami Saramäki. Sidottu, kansipaperi.

KOHTI LOPULLISTA PÄÄMÄÄRÄÄ

Kun tummat pilvet kerääntyvät Keski-Maan taivaalle ja mantereen mahtavien katse on suuntautunut muualle, joutuvat pienet ja hiljaiset tekemään sankaritöitä…

Taistelukentällä Aragorn kokoaa valapatot aaveet avukseen, kun Sauronin örkkiarmeija ryhmittyy Keski-Maan joukkoja vastaan. Sillä välin hobitit Frodo ja Sam jatkavat piinallista matkaansa ahneen Klonkun varjostamana kohti Tuomiorotkoa – tuhotakseen epäonnen sormuksen. Mutta onko taikasormuksen lumo voittamaton?

Taru Sormusten herrasta on J. R. R. Tolkienin (1892–1973) rakastettu, ajaton ja suurelokuvaksikin sovitettu fantasiaklassikko. Kuninkaan paluu yhdistää eeppisen fantasiakertomuksen kahden edellisen osan rönsyilevät tapahtumat mahtavaan finaaliin.

"Kirjallisuuden omalaatuisinta satua (…) tulvillaan huimien seikkailujen jännitystä ja vertojaan hakevia sankaritekoja." – Eino Salmenperä, Satakunnan Kansa