Seitsemän kuningaskunnan ritari - George R. R. Martin9

Kirja-arvio :: Seitsemän kuningaskunnan ritari

Kirjoittanut Jussi

Seitsemän kuningaskunnan ritari muodostuu kolmesta pienoisromaanista, jotka ovat alun perin ilmestyneet vuosina 1998–2010. Hienoa, että ne ovat lopultakin saatavilla myös suomalaisille lukijoille. Dunk ja Egg ovat olleet pitkään osa Tulen ja jään laulun maailmaa, sillä Puskaritari julkaistiin Valtaistuinpelin ja Kuninkaiden koitoksen välissä. Kokoelman lopussa Dunkin ja Eggin tarina ei saa päätöstä, ja Martinin tarkoituksena onkin kirjoittaa useita tarinoita lisää kaksikon seikkailuista, aina Suvisalin tragediaan saakka.

Seitsemän kuningaskunnan ritari on kirjoitettu samalla tyylillä kuin Tulen ja jään laulun varsinaiset osat. Erona on vain se, että nyt näkökulma pysyy koko ajan samana. Jotkut ovat sitä mieltä, että Dunk ja Egg -tarinat ovat parasta Westerosiin sijoittuvaa fiktiota, jota Martin on koskaan kirjoittanut. Itse en ajattele samoin. Annoin kokoelmalle arvosanaksi neljä ja puoli tähteä, kun Tulen ja jään laulun varsinaiset osat ansaitsevat täydet viisi. Nautin enemmän pääsarjan eeppisestä otteesta. Toisaalta on kiva lukea myös tällaisia pienemmän mittakaavan kertomuksia.

Seitsemän kuningaskunnan ritari sisältää alukielellä Gary Giannin laajan mustavalkokuvituksen, jota katselisi mieluusti myös suomennoksesta.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Seitsemän kuningaskunnan ritari

Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Satu Hlinovsky. Kannen kuva: Petri Hiltunen. Sidottu, kansipaperi. Alkuteos sisältää Gary Giannin mustavalkokuvituksen, joka puuttuu suomennoksesta.

Sisällys:

  • Puskaritari (The Hedge Knight, 1998) – World Fantasy -palkintoehdokas
  • Valan vannonut miekkamies (The Sworn Sword, 2003)
  • Mysteeriritari (The Mystery Knight, 2010) – World Fantasy -palkintoehdokas

"Jos ottaisit minut mukaasi, voisin olla aseenkantajasi."
"En kaipaa aseenkantajaa."
"Jokainen ritari tarvitsee aseenkantajan. Näytät siltä, että kaipaat sellaista enemmän kuin useimmat."
"Ja minusta sinä näytät siltä kuin kaipaisit korvatillikkaa."

Kolme George R. R. Martinin kertomusta Tulen ja jään laulu -sarjan maisemissa aikana, jolloin ritarius oli arvossaan.

Lähes sata vuotta ennen Valtaistuinpelin tapahtumia Westerosissa kuljeskeli varsin epätodennäköinen parivaljakko, Dunk ja Egg.

Urhea, mutta nuori ja naiivi ser Duncan Pitkä on päätä pidempi kuin useimmat vastustajansa, joskin kokemuksesta on vähän puutetta.

Hänen mukanaan kulkee pieni ja hintelä aseenkantaja: poika, joka tunnetaan nimellä Egg. Pojan todellinen sukutausta on pidettävä visusti salassa kaikilta, joita hän ja Dunk matkoillaan kohtaavat. Oikeasti hän on Aegon Targaryen, josta jonakin päivänä on tuleva kuningas. Tätä eriskummallista sankariparia odottavat suuret seikkailut, vaikutusvaltaiset viholliset ja poliittisen juonittelun pyörteet sekä huikeat urotyöt.

Seitsemän kuningaskunnan ritari sisältää yksissä kansissa kolme pienoisromaania, jotka sijoittuvat George R. R. Martinin suositun Tulen ja jään laulu -sarjan maisemiin ja aikaan, jolloin ritarius oli arvossaan, Targaryenit istuivat yhä valtaistuimella, ja löytyi vielä ihmisiä, joilla oli muistikuvia viimeisistä lohikäärmeistä.