Narrenturm 1 (Hussilaistrilogia #1) - Andrzej Sapkowski10

Kirja-arvio :: Narrenturm 1

Kirjoittanut Onraj

En ole lukenut lainkaan Witchereitä, pelannut vain Assassins of Kings-peliä hetken aikaa (ei herättänyt kiinnostusta), vaikka ilmeisesti olisi pitänyt jo oletuksena niitä fanittaa ostaakseni Narrenturmin (tämä kaikki päätelllen kirjakaupan myyjien toistuvista "ethän vain tarkoita ostaa the Witcher-kirjaa, koska tämä EI sitten ole sitä sarjaa"-huolista).

Witcherit pääsevät listalle, koska tämä Narrenturm on niin erinomainen! Keskiaika yhdistettynä kasvavalla fantasiaelementistöllä toimii niin tuhannesti kaiken maailman Abercrombieita ja Rothfusseja paremmin, uskottavammin, elävämmin ja kiinnostavammin. Kielellisesti sujuvaa, hienoja ilmauksia, viittauksia, aitoja eli ei, mutta kirjoittaja on taitava ja kurkistus Sleesian taikuudella ja enteillä väritettyyn myöhäiskeskiaikaan herkullinen.
Voi sanoa, että tästä näkisin mieluummin sarjan kuin Game of Thronesista.

Upea avaus, toivottavasti jatko-osat / seuraava puolikas eivät petä.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Narrenturm 1

Alkuteos ilmestynyt 2002. Sisältää alkuteoksen sivut 1–341. Päällyksen kuvitus: Alejandro Colucci. Suomentanut Tapani Kärkkäinen. Sidottu, kansipaperi.

»Maailmanloppu ei tullutkaan Herran vuonna 1420, vaikka moni seikka siihen viittasi.»

Kun sleesialainen lääkärinplanttu Reinmar Bielaulainen – Reynevan – jää kiinni rysän päältä sängystä ristiritari Gelfrad von Sterzin vaimon Adelan kanssa, hän saa Sterzien mahtisuvun vihat niskoilleen. Reynevan lähtee karkumatkalle, joka vie hussilaissotien pyörteisiin, väijytyksiin ja vaarallisiin tilanteisiin. Päälle päätteeksi nuorimies saa magian kanssa flirttailusta vielä inkvisitionkin peräänsä, ja kaiken yllä leijuu uhka päätymisestä vainoojien vangiksi pahamaineiseen Narrenturmin torniin.

1400-luvun Keski-Eurooppa avautuu makaaberissa mielettömyydessään Sapkowskin omaleimaisella kerronnalla, josta ei puutu ruutia, kiihkeitä käänteitä eikä reheviä henkilöitä.

Narrenturm 1 aloittaa noituri Geraltista kertovilla romaaneillaan kulttisuosioon nousseen Andrzej Sapkowskin uuden sarjan, värikkään vaellusseikkailun pitkin keskiaikaisen Euroopan maita ja mantuja.

»Välillä oli niin hirvittävää, että – arvon herrat suonevat anteeksi – persettä pakotti.»

Narrenturm 1 avaa Sapkowskin Noituri-kirjoja seuranneen suurhankkeen, parin tuhannen sivun mittaisen Hussilaistrilogian, joka julkaistaan suomeksi kuuteen osaan jaettuna. Uusi sarja on Sapkowskin kuvia kumartelematonta, pistävän hauskaa ja railakasta kerrontaa parhaimmillaan. Se sukeltaa syvälle keskiaikaan, kirjailijan kotiseudun Sleesian ja sen lähialueiden vaiheikkaiseen historiaan 600 vuotta sitten, kun Rooman kirkko inkvisitioineen pyrki keinoja kaihtamatta nujertamaan böömiläisen uskonpuhdistaja Jan Husin kannattajien levittämät vaaralliset harhaopit.