Kirja-arvio: Risteily

Kirjoittanut Matti Karjalainen - 4.0

Lievästi kulahtaneeseen Baltic Charisma -risteilyalukseen nousee Tukholman satamasta perinteinen joukko matkustajia ja työntekijöitä iloineen, suruineen ja ihmissuhdesotkuineen. Joku haluaa irrotella kunnolla, toinen suunnittelee kosivansa pitkäaikaista kumppaniaan ja kolmas on paennut laivalle kuristavaa yksinäisyyden tunnetta.

Luvassa on vuorokauden verran karaokea, alkoholia, seksiä, taxfree-ostoksia ja merellisiä buffetteja - tiedätte kyllä homman nimen. Laivassa on kuitenkin myös kaksi tavallisuudesta poikkeavaa matkustajaa, ja kohta on öisellä Itämerellä helvetti irti.

Nerokkaita romaaneja hyvin erilaisille ikäryhmille kirjoittaneen Mats Strandbergin "Risteily" (Like, 2016) on parhaita lukemiani pohjoismaisia kauhuromaaneja sitten John Ajvide Lindqvistin mestarillisen Ystävät hämärän jälkeen -teoksen. Luin sen alun perin kahdeksasluokkalaisten genrevinkkausta ajatellen, mutta nyt joudun kyllä miettimään kaksi kertaa, uskallanko kuitenkaan ottaa sitä mukaan - sen verran verisiä ja vastenmielisiä piirteitä saavasta kirjasta on kyse.

Strandberg on onnistunut luomaan kiinnostavan ja monipuolisen henkilögallerian, mutta täytyy vielä todeta, että kirjan hienoin puoli on sen miljöö. Kaikessa tuttuudessaan ja näennäisessä turvallisuudessaan ruotsinlaiva tarjoaa harvinaisen hyytävän miljöön kauhutarinalle!

Nopeatempoinen ja viihdyttävä romaani saattaa vedota muun muassa niihin lukijoihin, jotka pitivät Guillermo del Toron Vitsaus -romaanista.

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Tietoa kirjasta :: Risteily

Mats Strandberg Julkaistu: syyskuu 28, 2016
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: kauhu

Alkuteos ilmestynyt 2015. Suomentanut Stella Vuoma. Sidottu, kansipaperi.

Kauhua ruotsinlaivalla Stephen Kingin hengessä

Risteilyalus lähtee Tukholman satamasta, matkustajien odotukset ovat korkealla, estot jätetty maihin. Täpötäyteen laivaan on astunut kuitenkin jotain uhkaavaa. Keskellä Itämerta yön sydämessä sitä on mahdoton paeta.

Mats Strandberg (s. 1976) on ruotsalainen kirjailija ja toimittaja. Risteily on ollut ... (lisää)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pimeä yö, tähdetön taivasLaitosAjattomat aaveetMarinaSielujen järvi (Darren Shanin tarina, #10)
Paikalla 63 vierailijaa
Uusin jäsen: Luljeta Buxhovi
Jäseniä yhteensä: 9558