10

Kirja-arvio: Piin elämä

Kirjoittanut rahanpesukarhu
()

"Tämä romaani saa lukijan uskomaan uskomattomaan." Näin luki takakannessa ja tottahan se oli. Kirjaa lukiessa tuntui siltä kuin lukisi oikeaa elämäkertaa Piin elämästä. Kirjassa on pitkäveteisiäkin kohtia, mutta lukijan kannattaa odottaa ja antaa kirjan lumota itsensä. Erityisesti kirjan alku lähti hitaasti liikkeelle ja pitkät selostukset uskonnosta saivat melkein laskemaan kirjan kädestä. Se että päähenkilö edustaa kolmea eri uskontoa on kuitenkin loppujen lopuksi mielenkiintoinen valinta kirjailijalta.
Katsoin elokuvan ennen kirjan lukemista ja se onkin yksi suosikkielokuvistani. Elokuvasta oli kuitenkin selvästi jätetty joitain mielenkiintoisia tapahtumia pois ja karsittu runsaasti päähenkilön ajatusmaailmaa, joka vie syvemmälle tähän tarinaan. Kirja ei siis ollut kertaus elokuvan tapahtumista vaan vei minut syvemmälle tarinaan. Esimerkiksi kirjan loppu antoi täysin erilaisen vaikutelman kuin elokuvan loppu. Loppujen lopuksi lukija ei tiedä, mikä kirjan tarinassa on totta ja mikä ei, mutta lukija tietää, mihin tarinaan hän haluaa uskoa. 

Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä? 
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Helene Bützow.

1. painos: Tammi, 2003. Keltainen kirjasto 350. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Loisto, 2007. Nidottu.

Booker-palkinto 2002.

Piin elämä liittyy Gulliverin tarinoiden, Robinson Crusoen, mutta myös maagisen realismin perinteeseen kertomalla vääjäämättä todellisuutta muokkaavan seikkailutarinan elämästä ja kuolemasta meren armoilla.

Piscine ”Pi” Patel, 16-vuotias intialaispoika, on ainoa eloonjäänyt ihminen rahtilaivan upotessa matkalla Intiasta Kanadan rannikolle. Pelastusveneeseen löytää tiensä myös muita matkustajia: oranki, seepra, hyeena ja bengalintiikeri nimeltään Richard Parker. Vain tiikeri ja Pi jäävät eloon, ja alkaa erikoinen rinnakkaiselo hupenevan ruoan, juoman ja pienen elintilan puristuksessa.

Fantastinen ja absurdi teos palkittiin anglosaksisen maailman parhaana romaanina 2003 Booker Man -palkinnolla ja se on käännetty yli 20 kielelle. Martel kertoo tarinan joka ei millään voi olla totta, ja kuitenkin lukija uskoo kaiken. Erilaisista uskon asioista onkin kyse, sillä huima tarina saa lukijan uskomaan Jumalaan...

”Piin elämä on suurenmoinen kirja. Se on tuore, omaperäinen, älykäs, monipolvinen ja täynnä lumoavaa rakkautta”. – Margaret Atwood

”Täsmälleen näin kirjoitetaan suurta proosaa.”. – Tommi Aitio, Salon Seudun Sanomat