Vain aurinko muistaa (Kwani #1) - Linda Lay Shuler8

Kirja-arvio :: Vain aurinko muistaa

Kirjoittanut rudi92

Varoitus: kirja-arvio sisältää juonipaljastuksia

Vain aurinko muistaa on erittäin hyvä kirja. Se tempaa mukaansa jo heti ensisivuilta, mutta valitettavasti omalla kohdallani innostus hieman lopahtaa, kun Kokopelli tulee mukaan kuvioihin. En voinut sietää koko miestä, suurimmaksi osaksi siksi, koska itse ainakin nimenomaan pelkään tuollaisia ihmisiä enemmän kuin tunnen vetoa heihin. Kwani itse oli aivan ihana ja rakastuin suuresti Okalakeen, ja olin aivan raivoissani kun tämä tapettiin. Myös Tolongua oli ihana hahmo, ja mielestäni hän ja Kwani olivat ihana pari. Onneksi näyttää suuresti siltä, että he ovat pari myös seuraavissa osissa. 

Vain aurinko muistaa on raskas kirja, mutta myös todella hyvä, mitä ei malta laskea ollenkaan käsistään.


Oliko kirja-arviosta sinulle hyötyä?


Vain aurinko muistaa

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Minna Lehtonen. Kannen piirros: Mikael Paajanen. Sidottu, kansipaperi.

”Tämä kirja on tapaus, Linda Lay Shuler on kirjoittanut upean romaanin Amerikan esihistoriasta. Kwanin tarinassa hän on antanut elämän Mesa Verden historialle, entisajan ihmisille jotka rakensivat salaperäiset, kätketyt kanjonikaupungit. Ihailen Linda Shulerin tarkkoja tutkimuksia, mutta ennen kaikkea rakastan hänen vastutamatonta tarinaansa rakkaudesta ja seikkailusta. Tämä romaani ei päästä minua otteestaan.”

– Jean M. Untinen-Auel, Luolakarhun klaanin, Hevosten laakson ja Mammutin metsästäjien kirjoittaja.

Vain aurinko muistaa on lumoava lukukokemus, loistavan rikas ja jännittävä romaani 1200-luvun Amerikasta. Se on kertomus nuoresta kauniista anasazi-naisesta Kwanista, joka karkoitetaan klaaninsa parista.

Pitkällä vaelluksellaan Kwani oppii tuntemaan hämmästyttävät, kätketyt kanjonikaupungit, eri intiaaniheimojen elämän. Hän oppii tuntemaan luonnon ja ihmismielen salat, vaaran, vihan, toivon ja suuren rakkauden.

***

Nuori, kaunis Kwani karkoitetaan heimonsa parista sinisten silmiensä vuoksi. Myöhempien aikojen historioitsijat tietävät sinisen värin syynkin: Kwanin esi-isien joukossa oli viikinkejä, jotka 1000-luvulla purjehtivat Kwanin synnyinsijoille.

Omalle klaanilleen Kwani kuitenkin on noita, joka ansaitsee kuoleman. Mutta henget suojelevat Kwania ja tuovat hänen tielleen erämaassa väkevän Kokopellin, opettajan, parantajan, pyhän siemenen lahjoittajan, jota kaikki heimot kunnioittavat.

Kokopelli vie Kwanin vaimonaan kotkan klaanin vaikeapääsyiseen kanjonikaupunkiin. Edes Kokopelli ei voi pelastaa Kwania. Jälleen Kwani karkoitetaan noitana erämaahan. Jälleen hän joutuu eriheimoisten ihmisten armoille.

Erämaassa Kwani oppii tuntemaan luonnon ja ihmisen julmuuden. Voimaa ja rohkeutta hänelle antavat vehreiden kanjonien rikkumaton kauneus, Isä auringon armo, Veli Kojootin tuttu huuto, tähtien ystävällinen lempeys.

Vaelluksellaan Kwani on kohtaava miehiä, jotka käyttävät häntä hyväkseen. Mutta hän on kohtaava myös nuoren, komean Okalaken ja rohkean johtajan ja uuden kaupungin rakentajan Tolonquan, jotka molemmat rakastavat häntä syvästi.

Kaukaisessa kanjonissa Kwanin kohtalo lopulta ratkeaa. Hän löytää sen mitä on etsinytkin. Hänelle annetaan merkki, joka muuttaa iäksi hänen elämänsä.